log in

Nastavak borbe protiv bolesti zavisnosti od duvana

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Republici Srpskoj je učestalost pušenja u populaciji od 13 do 15 godina sedam odsto, što nije loše, a glavni cilj svake akcije Vlade u ovoj oblasti je da mladi nikada ne počnu da puše, izjavio je Srni nacionalni koordinator za kontrolu duvana Republike Srpske Darko Marković.

Marković kaže da je veliko istraživanje koje je u prošloj godini organizovala Svjetska zdravstvena organizacija pokazalo da dolazi do pada pušenja među školskom populacijom sa kojom se i radi ispitivanje.

"Broj pušača u Republici Srpskoj smanjuje se u posljednjih 15 godina, sa nekadašnjih 40 odsto do sadašnjih 30,4 odsto, a još bolji rezultati očekuju se sa zabranom pušenja u svim zatvorenim javnim prostorijama, kafićima i restoranima, što ne treba da brine ugostitelje u zemlji sa 70 odsto nepušača", ocjenjuje Marković.

Prema njegovim riječima, cilj je učiniti pušenje društveno neprihvatljim, učeći djecu od obdaništa do propagiranja u školama da je pušenje štetno, te kroz edukaciju ubijediti narod da je pušenje vrlo ozbiljna bolest zavisnosti koja izaziva nesagledive posljedice po organizam.

"Pušenje je bolest zavisnosti koja u međunarodnoj klasifikaciji bolesti ima svoju šifru F17 - duševni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani upotrebom duvana", ističe Marković.

Ukazujući na razmjere opasnosti, on navodi da nikotin iz cigareta ima ista svojstva na mozak kao droga heroin, te ističe da je dobro bilo kada bar pokušati ostaviti pušenje.

"Sa prestankom pušenja organizam se čisti i obnavlja i već nakon pola godine čovjek osjeća poboljšanje, a da bi se organizam kompletno očistio potrebno je 12 godina, što pokazuje koliko je pušenje štetno", kaže Marković. 

On podsjeća da se sagorijevanjem jedne cigarete stvara 4.500 hemijskih spojeva od kojih je 60 dokazano izrazito kancerogenih.

Uoči 31. januara - nacionalnog dana borbe protiv pušenja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Marković ističe da postoje brojni načini da se ljudi odgovore od pušenja koje je najpreventabilniji faktor na svijetu za očuvanje zdravlja.

Prema njegovim riječima, na prevenciju zdravlja kroz prestanak pušenja djeluju zdravstveni profesionalci, nevladine organizacije i vlade koje to žele, a u svijetu se pokazalo da je cijena cigareta najefikasniji način za smanjenje broja pušača, od kojih su najvažniji mladi koji nisu ni počeli da puše.

"Broj pušača se uvijek smanji sa poskupljenjem cigareta", kaže Marković, navodeći da je u Republici Srpskoj najjeftinija kutija cigareta 3,9 KM.

On kaže da je broj pušača ogroman u zemljama sa niskim cijenama cigareta koje koštaju ispod dolara, dok je u zemljama sa visokim cijenama cigareta od najmanje pet evra kao u Zapadnoj Evropi ili 12 dolara u Australiji broj pušača ispod 20 odsto.

Društvene mreže