log in

Jović: Primjenjeni svi elementi novog Zakona /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Rezimirajući  2018., direktor Nedeljko Jović smatra da je ova godina bila jedna od najuspješnijih u proteklih deset ili više godina za Javni fond za dečiju zaštitu, a razlog tome ogleda se u  preduzetim zakonskim mjerama, tačnije usvajanje Zakona o  dječijoj zaštiti koji je stupio na snagu prvog januara 2018.godine.

Do sada je izdvajano na godišnjem nivou  oko 30 miliona maraka u neto iznosu, dok će  od ove godine taj iznos biti uvećan za 80 odsto bruto iznosa, što znači da će postojeća suma biti uvećana za deset miliona maraka.

Materinskom dodatkom  u periodu od prvog.janura  2018.godine u prvim mjescima obuhvaćeno je oko 500 porodilja, dok se, prema riječima Nedeljka Jovića direktora Javnog fonda za dječiju zaštitu , vremenom taj broj povećavao.

Dječiji dodatak isplaćuje se  za drugo, treće i četvrto djete,  a broj djece korisnika varira zbog, kako tvrde u Fondu, obilne dokumentacije. Međutim, ono što je važno napomenuti, da svako  drugo, treće i četvrto djete koje registrovano ima pravo na dodatak bez obzira na materijalni status njegove porodice.

Poslednjih godina, Udruženja koja zastupaju interese višečlanih porodica zagovaraju uvođenje dodatka na prvorođeno djete.Iz Fonda za dječiju zaštitu smatraju da ipak postoje mjere brige oko prvog djeteta.

Ono što je alarmantno jeste podatak da zadnjih deset godina imamo konstantan pad nataliteta u RS, što je crveni alrarm za sve relevantne institucije da pod hitno moraju nešto preduzeti kako bi strategija razvoja pronatalitetne politike dala knkretne rezultate i motivisala rađanje djece na ovim prostorima, takvog mišljenja je i Nedeljko Jović direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu, koji kaže da su poslednji koraci Vlade RS u tom smislu jako značajni i da su samo neke od mjera koji se odnose na unapređenju Zakona o dječijoj zaštiti.

Društvene mreže