log in

Kroz projekat podržan od EU otvoreno 35 radnih mjesta /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kroz projekat "Kontinuiranom institucionalnom saradnjom do održivih radnih mjesta u Bijeljini" zaposleno je 35 osoba, od kojih 19 u drvnoj industriji i 16 u 12 novoosnovanih samostalnih preduzetničkih radnji, rekla je novinarima Ankica Todorović iz Gradske uprave.

Projekat je dio šire podrške EU partnerstvima za zapošljavanje u BiH, njegova vrijednost je 413.000 KM, od čega su 352.000 KM donacije, a 61.000 KM ulaganje grada, a rezultati njegove realizacije u proteklih 18 mjeseci danas su predstavljeni u Galeriji Centra za kulturu "Semberija".

Todorovićeva je rekla da je dio projekta bio usmjeren na prekvalifikaciju i obuku nezaposlenih lica za rad u drvnoj industriji, koju je uspješno završilo 50 osoba - osam žena i 42 muškarca, a nabavljena je i savremena mašina za obradu drveta za potrebe praktične nastave u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Bijeljini.

Kroz drugi dio projekta usmjeren na samozapošljavanje 19 osoba - 15 žena i četiri muškarca, uspješno su završili preduzetničku obuku na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini, a za 12 najboljih nezaposlenih obezbijeđen je podsticaj po 4.000 evra.

Partneri gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije u sprovođenju projekta bili su bijeljinski biro Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Tehnička škola, Područna privredna komora Bijeljina, Fakultet poslovne ekonomije u gradu i bijeljinska preduzeća "Steko centar" i "Mega drvo".

Jedan od dobitnika podsticaja za samozapošljavanje Dajana Mijatović rekla je novinarima da je, zahvaljujući ovom projektu, nabavila sve mašine i otvorila zanatsku radnju za izradu namještaja od paleta i da već na proljeće namjerava zaposliti još jednog radnika.

Direktor "Steko centra" Milenko Stevanović pohvalio je projekat i naveo da su četiri osobe dobile posao u ovoj firmi nakon završene prekvalifikacije.

Društvene mreže