log in

Proizvodnja duvana u 2018. godini povećana za 72 odsto

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Proizvodnja duvana na području Semberije i Posavine u 2018. godini bila je jedna od rekordnih i veća je za oko 72 odsto nego godinu ranije, rekao je Srni direktor bijeljinskog preduzeća "Duvan" Svetozar Mihajlović.

"U prošloj godini imali smo saradnju sa 85 poljoprivrednih proizvođača čiji je duvan bio zadovoljavajućeg prinosa i u prosjeku je iznosio 1.600 kilograma osušenog duvana po hektaru. Sav otkupljeni duvan, ukupno 770 tona, obradili smo u proizvodnim pogonima u Gradačcu i Orašju", rekao je Mihajlović.

On kaže da duvanari nisu zadovoljni otkupnom cijenom duvana koja nije mijenjana već desetak godina.

"Podsticaji za duvan su u posljednje vrijeme smanjeni. Oni su prije desetak godina iznosili 1,20 KM od resornog ministarstva, a sada su od 35 do 40 feninga za kilogram predatog duvana", naveo je Mihajlović.

On dodaje da su, u međuvremenu, energenti i ostali repromaterijal poskupjeli pa proizvođači duvana imaju sve više problema da bar pokriju svoje troškove.

Mihajlović kaže da je preduzeće "Duvan" proizvođačima davalo dodatne podsticaje, odnosno dio svoje dobiti preusmjeravalo i na proizvođače, kako bi se proizvodnja koliko-toliko zadržala na ovim prostorima.

Prema njegovim riječima, "Duvan" je proizvođače pomagao sa 30 feninga za kilogram duvana treće klase, 35 feninga za kilogram druge klase i 40 feninga za kilogram duvana prve klase.

On kaže da je jedan broj duvanara, ipak, najavio da će odustati od ove proizvodnje, a drugi da će je smanjiti, tako da se u ovoj godini očekuju manje površine pod duvanom u odnosu na 2018.

Mihajlović je ukazao i na "maćehinski odnos" Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH prema duvanarima, ne samo u Bijeljini, nego u cijeloj BiH.

"UIO smatra, a to je po nalogu multinacionalnih kompanija prisutnih u BiH, da je proizvodnja duvana njihov `remetilački faktor`, da im kvari prodaju cigareta, te oni svim snagama žele da proizvodnju duvana eleminišu sa područja BiH", kaže Mihajlović

On je najavio da će oko 15. februara biti održan sastanak sa duvanarima na kojem će imati priliku da sagledaju planove i program preduzeća, odnosno šta mogu da očekuju i od resornog ministarstva, nakon čega će lakše moći da odluče da li i sa kojim površinama ulaze u proizvodnju duvana.

Društvene mreže