log in

Partnerstvom do unapređenja razvoja lokalnih zajednica /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Agenda 2030 i ciljevi Projekta „Partnerstvom do održivog razvoja“, predstavljaju globalni plan i poziv na akciju da se zaustavi siromaštvo, zaštiti planeta i osigura da svi ljudi žive dostojanstveno od svog rada.

Održivi razvoj se bazira na ekonomskom, društvenom i ekološkom razvoju i ostvaruje se putem 17 globalnih ciljeva. Ovaj projekat ima za cilj podizanje svijesti o Agendi 2030 i ciljevima  održivog razvoja za predstavnike privatnog i bankarskog sektora, preduzetnike, medije kao i za predstavnike opština i gradova Republike Srpske.Sam projekat se realizuje u partnerstvu sa upravom Grada Bijeljina, Savezom Gradova i opština RS i fakultetom poslovne ekonomije Bijeljina a svesrdno je podržan od strane Ambasade Švajcarske u BiH.

Istraživanja koja su provedena medju javnim i privatnim sektorom potvrdila su da je informisanost o ovoj Agendi  veoma niska i da visok procenat anketiranih želi da dobije više informacija o Agendi i njenim ciljevima kako bi uključili razvojne ciljeve u sopstvene strateške dokumente i razvojne projekte. Na tim osnovama je Centar za promociju održivog razvoja i bazirao svoj projekat pod nazivom „Partnerstvom do održivog razvoja.“

Ambasador Prica je naglasio da je u nekim od 17 proklamovanih ciljeva agende BiH daleko odmakla pogotovo u nekim oblastima ekologije i zdravstva ali da   je još niz velikih izazova poput veće energetske efikasnosti i drugih aspekata ove agende do  realizacije  cjelokupnog projekta.  Kroz dosadašnje aktivnosti održano je 11 obuka za   pedstavnike svih sektora, podignut je nivo svijesti o postojanju i važnosti ciljeva održivog razvoja.  Grad Bijeljina je prva lokalna zajednica u BiH koja je prepoznala značaj Agende. Ovakav inovativan konkretan pristup u svakom slučaju može poslužiti kao model drugim lokalnim zajednicama.

Društvene mreže