log in

Stanišić: Podrška Romima daje dobre rezultate

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U prvoj godini rada Kancelarije za nacionalne manjine u Bijeljini stambeno je zbrinuto sedam romskih porodica i ugovorena izgradnja 24 socijalna stana za ovu najbrojniju manjinsku zajednicu u gradu, rekao je Srni službenik Gradske uprave Ljubiša Stanišić.

Stanišić kaže da se procjenjuje da u gradu žive 163 romske porodice sa više od 1.000 članova domaćinstva.

"Osim Roma, tu je i slovačka nacionalna manjima koja je već potpuno integrisana u društvo i njima pomažemo podrškom aktivnostima Udruženja Slovaka sa kojim imamo izuzetnu saradnju", ističe Stanišić.

Stanišić navodi da će putem projekta "Tri zgrade za tri godine" nastojati da uz stambeno zbrinjavanje istovremeno obezbijede i zapošavanje Roma u socijalnom preduzeću "Agroplan", koje na lokaciji Fincijev salaš, zahvaljujući zalaganju gradskog Udruženja za promociju obrazovanja Roma "Otaharin", podiže drugi od četiri planirana plastenika za proizvodnju povrća.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini za adaptaciju šest i ponovnu izgradnju jedne kuće u naselju Tombak uloženo je 210.000 KM, uz podršku "Karitasa" i Ministartsva za ljudska prava i izbjeglice, a zbrinute su porodice Roma koje su imale svoju imovinu.

Za naredna 24 stana koja se grade po principu socijalnog stanovanja u zemljama zapadne Evrope, podnesena je 41 prijava, a prijave su i dalje moguće za planiranu drugu i treću zgradu i podnose se u bijeljinskom Centru za socijalni rad.

"U toku je tender za izbor izvođača radova za prvu zgradu čija je vrijednost 450.000 KM, od čega grad Bijeljina izdvaja više od 100.000 KM za zemljište i infrastrukturu, `Karitas` više od 250.000 KM i resorno ministarstvo 100.000 maraka", kaže Stanišić.

Sistem socijalnog stanovanja podrazumijeva da su stanovi gradsko vlasništvo, a korisnici plaćaju simboličnu stanarinu od pola KM po kvadratu.

Stanišić kaže da je ovaj model izabran jer u gradu gotovo da više nema romske kuće sa riješenim imovinsko-pravnim statusom, zbog čega je praktično nemoguće obezbijediti donacije za njihovu adaptaciju.

Osim problema stanovanja, Kancelarija za nacionalne manjine u okviru Gradske uprave Bijeljina pomaže i obrazovanja romske djece, obezbjeđujući udžbenike, školski pribor i užinu za stotinjak redovnih učenika osnovnih škola.

Prema riječima Stanišića, iz godine u godinu raste i broj romskih učenika u srednjim školama i na fakultetima.

"Zaista ima pomaka i dobrih rezultata u obrazovanju, što još nije sjajno, ali je značajno", ocjenjuje Stanišić i navodi da su romska djeca putem različitih projekata uključena i u predškolsko obrazovanje u Bijeljini.

Kao pozitivan primjer ističe zapošljavanje pripadnika romske populacije u Gradskoj upravi na poslovima medijatora u romskoj zajednici.

Stanišić kaže da je Bijeljina jedan od gradova koji učestvuje u projektu Savjeta Evrope "Romakted" u okviru kojeg očekuju grant sredstva za jačanje romske zajednice.

Prema njegovim riječima, specifičnost ovog projekta je da sami Romi kažu šta im je najpotrebnije i da se na osnovu njihovih izraženih potreba obezbjeđuju donatori.

Društvene mreže