log in

Neophodan institucionalni odgovor na migrantsku krizu /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Načelnik Terenske kancelarije Granične policije BiH u Bijeljini Dragan Kulić smatra da je neophodan institucionalni, odnosno širi društveni odgovor na migrantsku krizu, po ugledu na neke zemlje regiona, jer se na proljeće može očekivati još veći talas migranata.

"Imamo pozitivna iskustva Srbije u kojoj je donesen Zakon o upravljanju migracijama, kao i u Hrvatskoj", rekao je Kulić na konferenciji za novinare u Bijeljini na kojoj su predstavljeni rezultati rada Terenske kancelarije "Sjeveroistok" u prošloj godini.

On je podsjetio da je prethodnu godinu u zonama odgovornosti graničnih policajaca BiH obilježio izuzetan migracioni pritisak.

Kulić je istakao da je saradnja na suzbijanju ilegalnih prelazaka granice bila na visokom nivou sa Ministarstvom unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske,

Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, Agencijom za istrage i zaštitu BiH, ali i sa graničnim policijama Srbije i Hrvatske, te svim drugim organizacijama koje se bave problemom migracija.

On je naveo da se procjenjuje da će ilegalne migracije na ovim prostorima biti uslovljene migracionim tokovima na takozvanoj balkanskoj ruti /Grčka, Rumunija, Bugarska, Srbija, Hrvatska i BiH/, aktivnostima kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem migranata, ali i odgovorom sistema bezbjednosti na sprečavanju ilegalnih migracija.

"Možemo očekivati izmjene i dopune zakonskih propisa - Zakona o azilu, Zakona o ulasku stranaca, te policijskih propisa kako bi se stvorila organizaciona fleksibilnost da bi Služba za strance i drugi organi mogli da dislociraju dio svojih kadrovskih i tehničkih kapaciteta i da odgovore na taj problem", rekao je Kulić.

On kaže da bi se na taj način migrantima obezbijedila mogućnost da ostvare svoja prava, a bio bi podignut stepen opšte bezbjednosti zbog opasnosti od činjenja krivičnih djela, koja su se već dešavala na svim područjima, a posebno u zapadnoj Krajini.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko je Granična policija BiH kadrovski i tehnički spremna da odgovori na očekivani veći priliv migranata na proljeće, Kulić je rekao da graničnoj policiji nedostaje oko 500 policijskih službenika.

On smatra da čak ni taj broj ne bi bio adekvatan kada je riječ o prilivu migranata, ističući da se nadzor granice mora riješiti i pokrivanjem kompletne granice kamerama i radarima, što iziskuje ogromna sredstva.

Prema njegovim riječima, iako je Terenska kancelarija "Sjeveroistok" pojačana sa drugih područja, to nije dovoljno i zato je neophodno kadrovsko i tehničko jačanje Granične policije BiH.

Kulić kaže da je prošle godine evidentirano 2.526 ilegalnih migranata u pokušaju da pređu granicu u zoni djelovanja ove kancelarije.

"U najvećem broju slučajeva pokušaj ilegalnog prelaska odvija se van graničnih prelaza, čamcima preko Drine i Save ili improvizovanim plovilima", rekao je Kulić.

Od ukupnog broja, spriječen je nezakonit prelazak granice 1.725 migranata, a 801 lice predato je u nadležnost Službi za poslove sa strancima - Terenski centar Bijeljina.

Kulić je naveo da je prošle godine najviše migranata bilo iz Pakistana /334/, Irana /243/, Avganistana /147/, Sirije /40/, Iraka /39/.

Od ukupnog broja otkrivenih ilegalnih migranata, na graničnim prelazima ih je otkriveno 173, i to na području Bijeljine 121, Broda 37, Brčkog 13, te Orašja dva.

U zoni odgovornosti Terenske kancelarije "Sjeveroistok" ima pet jedinica Granične policije BiH - Bijeljina, Brod, Orašje, Brčko, te Jedinica za podršku i kontrolu.

Područje djelovanja ove kancelarije određeno je širinom graničnog pojasa koji se proteže na području opština Derventa, Brod, Odžak, Šamac, Orašje, Brčko i Bijeljina.

Društvene mreže