log in

31.januar - Dan protiv duvanskog dima /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duvan je prijetnja za svaku osobu, bez obzira na pol, starost, rasu, kulturni ili obrazovni nivo.

On dovodi do patnje, bolesti i smrti, i osiromašuje porodice.  Zbog toga su učenici Poljoprivredne i medicinske škole, u zamjenu za duvan odlučili da slučajnim prolaznicima poklanjaju nešto mnogo zdravije, kao apel da je krajnje vrijeme da se riješe poroka kakav je duvanski dim..

Izloženost duvanskom dimu uzrokuje brojne ozbiljne bolesti, kao što su rak pluća, infarkt miokarda, moždani udar, srčana smrt, nastanak i pogoršanje astme i drugih oboljenja disajnih organa.  Zato je veoma važno da se na  vrijeme krene sa edukacijom.

U svijetu trenutno ima više od jedne milijarde pušača, od koji 80% živi u zemljama niskog i srednjeg prihoda. Svijetska zdravstvena organizacija ukazuje na to da više od 7 miliona ljudi svake godine umire zbog korišćenja duvana, od čega je 890.000 smrtnih slučajeva povezano sa izloženošću duvanskom dimu. Međutim,  poražavajući su podaci I u našem okruženju..

Ovo nije prvi put da su učenici Poljoprivredne i medicinske škole organizovali ulične akcije. Njihova sekcija za  borbu protiv bolesti zavisnosti postoji već dvije i po godine i cilj im je da na zdravim osnovama razvijaju svijest mladih ljudi.

U osnovi pušačke zavisnosti stoji glad za nikotinom. Iako je nikotin samo jedan od preko 4000 hemikalija pronađenih u dimu cigarete, on na ljudski mozak djeluje kao droga. Apsorbuje se kroz kožu i sluzokožu, a do mozga stiže u roku od 10 sekundi nakon uvlačenja.

Društvene mreže