log in

Priprema za povlačenje novca iz EU fondova /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Semberski poljoprivrednici će među prvima u BiH imati priliku da kroz aplikaciju na različitim projektima iz oblasti agrara, dođu do sredstava pretpristupnih fondova EU.

Ovo im je direktno omogućilo usvajanje Strategije ruralnog razvoja na bh nivou, na čijoj su izradi vrijedno radila entitetska resorna ministarstva.

Da bi se koristila bespovratna sredstva evropskih fondova, neophodno je znati kako im pristupiti i na koji način doći do do njih. Riječ je o specifičnim metodama kojih do sada nije bilo na ovom terenu, a zbog čega u startu negoduju i poljoprivrednici. Ono što je sigurno, projekat predviđa ulaganje poljoprivrednika od 40 odsto, dok im iz IPA fondova sleduje bespovratnih 60 odsto sredstava.

Bijeljina je prvi grad u BiH čije je rukovodstvo zaposlilo osobu koja će pri izradi projekata koordinirati sa poljoprivrednicima i nadležnim ministarstvima kako bi proizvođači lakše došli do sredstava pristupnih fondova.

Sredstva iz IPA fondova moguće je iskoristiti do 2020. Godine, međutim, određena sredstva koja budu bila na raspolaganju u ovoj ali i natrednoj godini, moguće je koristiti i godinu kasnije u skladu sa Strategijom ruralnog razvoja od 2018-2021. Godine.

Društvene mreže