log in

Uskoro poskupljenje deponovanja otpada? /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Krajem prošle godine upućen je  zahtjev  Gradskoj upravi za povećanje cijene usluge deponovanja komunalnog otpada za uvećanje cijene ove djelatnosti sa postojećih 40 KM na 50 KM po toni odlaganja komunalnog otpada što bi oredstavljalo uvećanje cijene  za 25%.

Dragiša Marjanović, direktor javnog preduzeća “Eko dep” ističe da je ova cijena nužna kako bi se pokrili  operativni troškovi rada, servisni troškovi  I započeti investicioni projekti prije svega izgradnja treće sanitarne ćelije..

Javno preduzeće regionalna deponija „EKO-DEP“ doo iz Bijeljine  osnovano je 9. maja 2005. godine sa ciljem izgradnje regionalne sanitarne deponije u Bijeljini. Osnivači preduzeća su opštine Bijeljina, Ugljevik, Lopare, Čelić i Teočak.

S obzirom da su sanitarne deponije složeni građevinski objekti komunalne infrastrukture koji se grade dugi niz godina i imaju dug vijek trajanja, projektom je predviđena fazna izgradnja, kako bi se mogla lakše obezbijediti sredstva za izgradnju pojedinih faza deponije.

U prvoj fazi  Izgrađene su prva i druga sanitarna ćelija za zbrinjavanje čvrstog komunalnog otpada ukupne površine cca 4,5 ha. U sanitarne ćelije ugrađeni su zaštitni izolacioni materijali – geofolije i drugi  materijali koji garantuju zaštitu podzemnih voda, sistem za prikuplјanje procjednih voda, sistem za sakuplјanje biogasa.materijali koji garantuju zaštitu podzemnih voda, sistem za prikuplјanje procjednih voda, sistem za sakuplјanje biogasa.

U toku su pripreme za gradnju treće sanitarne kasete, čija izgradnja bi iznosila oko 3 miliona km sa PDV.

Marjanović napominje da bi se izgradnjom ove kasete obezbijedio nesmetan rad I priliv otpada u narednih 8 godina  te da je  tržišna odnosno ekonomska cijena odlaganja otpada obrnuto proporcionalna količini  preuzetog I prikupljenog otpada.

Preduzeće “Eko dep” je članica  medjunarodne asocijacije za upravljanje otpadom ISFA  I ostvaruje bogatu saradnju sa nevladinim organizacijama I ekološkim udruženjima po pitanju zaštite životne sredine.  Kao jedan od najvećih problema u ovom preduzeću  navode servisiranje postojećih kreditnih linija imajući u vidu sadašnji obim poslovanja I finanssijske potrebe neophodne za nesmetan rad.

Ono što je sasvim izvjesno je to da će najava poskupljenja izazvati brojne I oprečne polemike odbornika, tokom sutrašnje sjednice Gradske skupštine a gradjani sasvim opravdano očekuju da će ovo poskupljenje biti opravdano smanjenjem neugodnih mirisa pogotovo tokom ljetnjih mjeseci koji dopiru iz pravca deponije..

Društvene mreže