log in

Ratari mogu da odahnu: Počinje izgradnja sistema za navodnjavanje

foto: arhiv foto: arhiv
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izgradnja sistema za navodnjavanje oranica na području Donjeg Crnjelova kod Bijeljine počeće u martu. Tender,  vrijedan 3,8 miliona maraka, raspisan je, a izvođač radova bi trebalo da bude izabran do polovine februara.

Sistemom distributivnih cjevovoda sa pumpnim stanicama voda iz kanala Stara Dašnica biće dovedena do privatnih poljoprivrednih parcela, na kojima se obavlja povrtarska proizvodnja, na ukupnoj površini od oko 470 hektara.

Sembersko selo Crnjelovo, sa oko 5.000 stanovnika u oko 1.400 domaćinstava, bilo je među najvećim proizvođačima povrtarskih kultura u bivšoj BiH i Jugoslaviji.

Uz glavnu kanalsku mrežu u Semberiji planirano je da se obezbijedi navodnjavanje za oko 10.000 hektara površina pod povrtarskim i ratarskim kulturama.

Ovaj projekat podrazumijeva i 40 pumpnih stanica i oko 320 kilometara cjevovoda u selima Kojčinovac, Obarska i Crnjelovo. Izgradnjom sistema za navodnjavanje poljoprivrednicima u Srpskoj biće omogućena jeftinija i sigurnija ratarska i povrtarska proizvodnja. Među prvima koji će dobiti mogućnost korištenja dvostruko jeftinijeg navodnjavanja povrća je poljoprivrednik Mladen Mitrović iz Donjeg Crnjelova. Na pet dunuma proizvodi papriku, paradajz i kupus.

– To se odnosi na oranice na kojima je plastenička proizvodnja intenzivna. Tu proizvodimo povrće, ali i ratarske kulture. Rečeno nam je da će glavni vod ići sa kanala Dašnica, a infrastruktura će biti dovedena do svake parcele. To će nam omogućiti jefitniju i sigurniju proizvodnju povrća – kaže ovaj semberski povrtar.

Klimatske promjene, koje uzrokuju sve toplija ljeta sa niskim nivoom vlažnosti, sve više ugrožavaju agrar, i to ne samo u Republici Srpskoj već i u okruženju.  Stručnjaci upozoravaju da suša smanjuje prinose  od 30, pa do čak 70 odsto i tvrde da poljoprivredna proizvodnja ima izvjesnu budućnost samo na područjima koja je moguće navodnjavati. Prema Studiji održivog razvoja irigacionog sistema, koju je uradilo Ministarstvo poljoprivrede, u Srpskoj se može navodnjavati oko 70.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Iako semberska ravnica, za razliku od mnogih drugih područja RS i okruženja, ima velike količine vode, ovdje se navodnjava tek oko 2.000 hektara.

U resornom ministarstvu su naglasili da je vrijednost projekta oko 3,8 miliona maraka, koji će biti obezbijeđeni iz sredstava Svjetske banke. Sa 15 odsto učešća u finansiranju projekta učestvuje i grad Bijeljina.

Semberija je izrazito poljoprivredni kraj. Plodna zemlja i klimatske prilike preduslov su za uspješnu proizvodnju zdrave hrane. Uz adekvatnu podršku republičkih i lokalnih nadležnih institucija, ovo je jedan od resursa kojim može da se poboljša opšta privredna slika i položaj stanovnika ne samo ove regije, nego i cijele Srpske.

Doprinos za vodu

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić pojašnjava da će lokalna zajednica obezbijediti sredstva iz doprinosa za vodu.

– Taj grant možemo koristiti samo uz odobrenje ministarstva, te ćemo jedan dio uložiti u eksproprijaciju, a drugi za navodnjavanje – precizirao je gradonačelnik Mićić.

(SrpskaInfo)

Društvene mreže