log in

Gimnazijalci kroz projekat "Ja građanin" pomažu gluvim i nagluvim osobama /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Učenici četvrtog četiri razreda Gimnazije „Filip Višnjić“  u sklopu Projekta „Ja građanin“ organizovali su Javni čas,koji su posvetili  gluvim i nagluvim osobama u našoj sredini.

U okviru projekta istraživali su kažu stanje lica koja su okupljena u bijljeinskom Udruženju gluvih i nagluvih, pa su došli do saznanja da je ova kategorija stanovništva na neki način marginalizovana u društvu.

Udruženje gluvih i nagluvih regije Bijeljina okuplja članstvo iz 12 lokalnih zajednica Srpske i riječ je o najstarijoj humanitarnoj organizaciji u Bijeljini koja je osnovana još davne 1947. Godine.  Danas je u ovom Udruženju 240 članova iz Bijeljine, međutim procjenjuje se da je ovaj broj daleko veći.

Potrudili su se bijeljinski gimnazijalci i da u sklopu škole organizuju radionicu kako bi njihovi vršnjaci naučili više o znakovnom jeziku i da bi na ovaj način olakšali komunikaciju sa gluvim i nagluvim licima. U realizaciju projekta Ja građanin bili su uključeni svi, od učenika, do profesora i rukovodstva ove škole.

S ciljem da pomognu ovoj kategoriji stanovništva organizovaće Gimnazijalci i žurku 9. Februara, koja će biti humanitarnog karaktera, a kako najavljuju iz Gimnazije, Aktiv profesora stranih jezika prirediće za mjesec dana i maskenbal, gdje će se takođe prikupljati sredstva, koja će biti iskorištena za  adaptaciju prostorija Udruženja gluvih i nagluvih u Bijeljini.

Društvene mreže