log in

Danas se slave sveti Simeon i Ana, zaštitnici djece

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju dan Svetog Simeona Bogoprimca i Svete Ane.

Sveti Simeon bio je jedan od znamenite Sedamdesetorice kojima je bio povjeren posao prevođenja Biblije sa jevrejskog na grčki jezik. Prevodeći proroka Isaiju, i dio gdje se kaže: “Evo djeva će zatrudnjeti i rodiće sina”, on se zbuni, pa uze nož da izbriše riječ “djeva” i zamijeni je sa rječju “djevojka”, i tako i prevede na grčki. U tom trenutku javio mu se anđeo Božji i odvratio ga od njegove namjere, objasnivši mu da je proročanstvo istinito i da piše baš onako kako treba. Još mu je rekao i da neće umrijeti dok ne vidi Mesiju rođenog od djevice, piše Blic žena.

Kada je Djeva Marija donijela Isusa u jerusalimski hram, Duh Božji je to javio Simeonu, koji je tada bio već veoma star. Simeon brzo ode u hram i u hramu odmah prepozna i Djevu i sina po svjetlosti koja je zračila oko njihovih glava kao oreol.

Radostan starac uze Hrista u ruke i zamoli Boga: “Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po riječi svojoj; jer vidješe oči moje spasenje Tvoje”. A tu se zadesila i Sveta Ana koja je i sama prepoznala Isusa i to svima objavila. Nedugo potom, Simeon je preminuo, a danas se smatra zaštitnikom djece, pa pravoslavni vjernici danas obično mole dvije molitve, jednu za malo dijete i jednu za bolesno dijete.

Molitva za malo dijete

O Gospode silni, pomiluj i spasi!

I plamičak ovaj smrću ne ugasi!

Djetence je ovo ko plamičak svijeće,

A bure su svjetske i po zvijezde strašne;

Slabičak se oganj pod pepeo preće

A pod Tvoju ruku čovječije duše.

Kad se vode dignu i dođu do guše,

I plamen se smanji i oganj ovlaži,

O Gospode spasi, smiluj se, ublaži!

Tako David prorok Tebi se moljaše

Mada on buktinja golema bejaše,

A nejako dijete u podnožju neba

I od zlobne želje bolno se koleba

I od zlobne misli zaboli ga glava,

Svaki vjetrić zlobe njega raslabnjava.

Ugasilo bi se brzo od vjetrova burni’,

Da ti ne spasavaš, Pomagaču žurni.

O Gospode, i sad pomiluj i spasi,

I plamičak ovaj smrću ne ugasi!

Molitvama, Bože, Tvog starog ljubimca,

Simeona svetog, divnog Bogoprimca.

Molitva za bolesno dijete

Gospode Isuse Hriste, Ti si došao u ovaj svijet kao dijete, a iako si istiniti Bog, živio si u poslušnosti svojim zemaljskim roditeljima. Daj da Tvoje čedo (ime) bodro podnese teret koji mu je nametnut i da bude poslušno onima koje si Ti predvidio da se o njemu brinu. Molimo Te molistivo: pogledaj na njega i u Svojoj neizmjernoj ljubavi olakšaj mu patnju. O, Gospode Bože naš, pošalji Svog svetog anđela da ga izliječi da bi dostigao punoću života i služio Ti u vjeri i zahvalnosti u srcu i daruj da postane nasljednik Tvoga Nebeskog Carstva. Jer si Ti, Hriste Gospode naš, ljekar duše i tela i Tebi slavu uznosimo sa Ocem i Svetim Duhom, sada, svagda i u vijekove vijekova. Amin!

(Blic žena)

Društvene mreže