log in

Kontrola na Rači - Vozače upozoravaju o ispravnosti drvene ambalaže /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poštujući preuzete obaveze na međunarodnom nivou BiH je u svoje zakonodavstvo ugradila smjernice prihvaćenog standarda kojim se određuju fitosanitarne mjere zaštite drva i kojim se reguliše transport drvenog materijala za pakovanje. 

Pravilnik o fitosantiranim zahtjevima za drveni materijal za pakovanje u međunarodnom prometu donijet je 2012. Godine, a kontrola drvenog materijala vrši se na osnovu Protokola koji je Uprava za zaštitu zdravlja bilja potpisala sa Upravom za indirektno oporezivanje i nadležnim fitosanitarnim inspekcijama entiteta i Brčko distrikta.Kako bi provjerili koliko se Pravilnik poštuje u praksi  danas se na Graničnom prelazu Rača sprovodi operativna akcija pojačane kontrole drvenog materijala za pakovanje, koji mora biti označen službenom oznakom.

Označavanje drvenog materijala za pakovanje mogu obavljati samo pravna, odnosno fiziučka lica kojima je to u skladu sa važećim Pravilnikom u BiH rješenjem dopustila Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Operativna akcija na graničnim prelazima se sprovodi s ciljem praćenja ukupnog broja drvenog materijala za pakovanje, a koji je ili nije u skladu sa međunarodnim standardom i drugim zakonskim aktima. Kontrolu oznake na drvenom materilalu za pakovanje, u zavisnosti od pošiljke vrše fitosanitarni inspektori i carinski službenici. Dozvoljeno je označavanje samo onog drvenog materijala za pakovanje koji je propisno tretiran.

S obzirom da se dvodnevna akcija na Graničnom prelazu Rača provodi u okviru monitoringa, u slučaju otkrivenih nepravilnosti, neće biti preduzete fitosanitarne mjere, ali će se djelovati edukativno u cilju podizanja svijesti o kontroli drvenog materijala za pakovanje. Inače, u praksi su u slučaju nepravilnosti propisane i odgovarajuće mjere, koje nadležni mogu preduzeti u slučaju da na drvenom materijalu za pakovanje nema propisane oznake.

Kako bi uticali na svijest svih aktera na graničnim prelazima, predstavnici Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja su tokom današnje kontrole na Graničnom prelazu Rača, uvoznicima dijelili edukativne letke. Vozači su, uglavnom, upoznati sa zakonskom regulativom, ali ima ih onih koji još ne ispunjavaju uslove o zdravstvenoj ispravnosti ambalaže.Dejan Marić vozi vino iz vinarije Čoke. Njegova ambalaža je ispravna, palete uredno ispečatirane.

Dragiša Janković vozi crijep iz Bečeja za jedno stovarište građevinskog materijala u Mostaru. Upozoren je da palete na njegovom kamionu nemaju adekvatnu prateću dokumentaciju.

Akcija kontrole drvenog materijala za pakovanje u vidu monitoringa na Graničnom prelazu Rača sprovodiće se i sutra.

Društvene mreže