log in

Carinici oduzeli duvana, cigareta i slatkiša u vrijednosti od 54.000 KM

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u nekoliko odovojenih akcija i u saradnji sa službenicima Granične policije oduzeli su duvan, cigarete i konditorske proizvode u vrijednosti 54.000 KM.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Odsjek za provođenje propisa, RC Tuzla, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, na osnovu višemjesečnog operativnog rada pronašli su u putničkom vozilu sitno rezani duhan vlasništvo M.V., a  postupajući u skladu sa instrukcijama Tužilaštva BiH. Prilikom izvršenog pretresa  pronađeno je 200 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, navodi se u saopštenju UIO. Protiv počinioca biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu - Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Takođe, na osnovu operativnih saznanja na području opštine Lukavac kod dva fizička lica pronađeno 55kg duhana i 1.180 paklica cigareta koje nisu na propisan način obilježene akciznim markicama.

Shodno zajedničkim obavezama i mjerama definisanim u Akcionom planu za implementaciju Sporazuma o međusobnoj saradnji UINO BiH i Granične policije BiH, na lokalnom nivou, službenici  UINO, Odsjeka za provođenje propisa RC Tuzla, Tima za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja i policijski službenici Granične policije BiH, Terenska kancelarija Sjeveroistok Bijeljina u sklopu operativne akcije „Kontraband 2019“, proveli su na CR/GP i putnim komunikacijama iza graničnih prelaza zajedničke aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju nezakonitog unosa roba u carinsko područje Bosne i Hercegovine, te privremeno oduzeli raznu robu tj. 4.998 komada konditorskih proizvoda od fizičkog lica koje nije posjedovalo propisanu dokumentaciju, navodi se u saopštenju UIO.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

(Nezavisne)

Društvene mreže