log in

Učenici održali predavanje o srpskom astronomu Petru Đurkoviću /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U porodičnim  analima ostalo je zapisano da je Petar Đurković kao  svršeni   diplomac  u bijeljinskoj  Gimnaziji uspješno završio Astronomiju na Matematičkom fakultetu  u Beogradu i na tom polju zablistao, ostvarivši zavidnu naučnu karijeru.  Prema riječima njegove unuke Ane Đurković, Petar je  jedan  od dvojice tadašnjih Jugoslovena koji su pronašli asteroide.

Impozantna naučna karijera Petra Đurkovića svakako je pozitivno uticala i na sledeće generacije Đurkovića, međutim, niko od potomaka nije nastavio djedovim stazama  nauke... Međutim, ostala je živa uspomena na srećno djetinjstvo sa djedom pod zvjezdanim nebom u Opservatorijumu na Zvezdari.

U znak sjećanja na jednog od prvih diplomaca bijeljinske Gimnazije  Petra Đurkovića, čuvenog astronoma koji je zaslužan za pronalazak  četiri astereoida ,  gimnazijalci, inače članovi Sekcije iz oblasti Fizike,  u sradnji sa svojim mentorima, pripremili su edukativno predavanje kako bi  svojim vršnjacima ali i široj javnosti približili njegovu  biografiju  i na taj način odali počast za sve što je uradio za naše cijelokupno društvo.

Petar Đurković završio je bijeljinsku Gimnaziju davne 1927.godine ,  potiče iz čuvene i u to vrijeme priznate porodice , jer je njegov otac Maksim bio jedan od osnivača Gimnazije u Bijeljini i ujedno  poslanik  stranke Petra Kočića prvo u Bosni, a potom i kao narodni poslanik u Beogradu.

Društvene mreže