log in

Jedinstveni etički kodeks u školstvu /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pooštrena pravila odjevanja I ponašanja u školskim ustanovama, trebalo bi da dovede u red školski sitem u našoj zemlji, jer osim toga što su obrazovne , škole su  I vaspitne ustanove. 

Koliko je značajan etički kodeks koji nedavno propisan, kometrarisao je I direktor Ekonomske škole u Bijeljini, Duško Đurić, koji je gostujući u emisiji Aktuelno istakao da ovakav dokument neće naići na  preveliki otpor u školskim ustanovama, iz razloga što su do sad sve škole imale svoj pojedinačni pravilnik oblačenja.

Do sad je važilo pravilo da ukoliko se nepoštuje Pravilnik oblačenja određene školske ustanove, ista ta škola dužna je da po Pravilniku o diciplinskoj odgovornosti iskontroliše I adekvatno kazni neprimjerene  prosvjetne radnike I učenike, međutim, u praksi to se vrlo rijetko dešava jer se skoro svaki slučaj svodio na opomenu. Iz razloga što na  oblačenje učenika u velikoj mjeri utiču I sami roditelji.

Pojedine škole poput Osnovne škole Sveti  Sava uspješno su realizovale razne aktivnosti koji su na neki način  povezane sa ličnim   Pravilnikom oblačenja ove ustanove, a rukovodstvo bijeljinske najstarije osnovne škole omogućilo je nižim razredima ormariće za ostavljanje knjiga I školskog pribora, a takođe imali su inicijativu da uvedu kecelje, međutim ova ideja nije zaživjela.

U dokumentu koji je objavljen u “Službenom glasniku RS” navedeno je da se etičkim kodeksom  zabranjuje  učenicima za vrijeme boravka u školi na nastavi i vannastavnim aktivnostima nošenje pirsinga, upadljiva šminka na licu i noktima, te nošenje uske i izazovne odjeće. Takođe, Zabranjeno je i donošenje skupocjenih predmeta u školu, kao i oružja, noževa, droge i alkohola, te svako ometanje rada nastavnika i drugih učenika. Pravila ponašanja pooštrena su i za nastavnike i ostale radnike škole, koji u obrazovne ustanove ne bi smjeli dolaziti u kratkim i kožnim pantalonama, košuljama i majicama bez rukava ili u odjeći sa dubokim dekolteom.

Društvene mreže