Logo
Odštampajte ovu stranicu

Od divlje deponije do Ekološkog centra "Jezera"

Od divlje deponije do Ekološkog centra "Jezera"
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nekada velika ilegalna deponija otpada, a sada Eko/vizitor centar "Jezera" kod Bijeljine čine šumski dio zemljišta, livada i dva jezera na površini od dva i po hektara i otvoren je za 50 posjetilaca za višednevni boravak u prirodi, rekla je Srni Snežana Jagodić Vujić, predsjednik Ekološkog udruženja "Eko-put", koje je osnivač tog centra.

"Teritorija gdje smo osnovali Eko/vizitor centar bila je nekad velika ilegalna deponija otpada koji smo brojnim volonterskim akcijama i uz pomoć lokalnih vlasti i preduzeća očistili i uredili", rekla je Vujićeva.

Ona je podsjetila da su radovi na uklanjanju otpada i uređenju terena počeli 2014. godine, ali su katastrofalne poplave te godine još više ruinirale cijelu lokaciju.

"Paralelno sa izvođenjem radova na uklanjanju otpada u proteklim godinama, organizovali smo i javne događaje, manifestacije, volonterske akcije, radionice i kampove za mlade", rekla je Vujićeva.

Ona je istakla da se jačanjem boravišnih i smještajnih kapaciteta Eko centra "Jezera" i njegovim redefinisanjem u Vizitor /posjetilački/ centar, zagovara značaj budućeg zaštićenog područja donjeg toka i ušća Drine u smislu održivog razvoja regije i mogućnosti da se afirmiše razvoj eko-turizam, kao privredna grana turizma što bi, smatra ona, doprinijelo promociji Bijeljine kao eko-turističke destinacije.

"Trenutni smještajni i boravišni kapaciteti mogu obezbijediti boravak do 50 posjetilaca za višednevni boravak u prirodi. Vizitor centar nudi i mogućnosti organizovanja grupnih izleta u zaštićena područja, istraživačkih i avanturističkih spustova rijekom Drinom, kao i tradicionalno dobru gastro-ponudu semberskih domaćina", kaže Vujićeva.

Ona je navela da je planirano i proširenje kapaciteta Vizitor centra što će biti neophodno za uspostavljanja budućeg zaštićenog područja donjeg toka i ušća rijeke Drine.

U svrhu proučavanja i zaštite ekosistema, biljnog i životinjskog svijeta, organizovanja radionica, kampova, akcija i manifestacija sa različitim kategorijama građana, 19. decembra 2013. godine osnovan je Ekološko istraživački centar "Jezera", koji se nalazi na dijelu starog Drinskog toka u neposrednoj blizini Pavlovića mosta i graničnog prelaza sa Srbijom.

Osnivač i upravitelj Vizitor centra "Jezera" je Ekološko udruženje "Eko-put".

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.