log in

Bošković: Uvažavanjem struke do očuvanja statusa zdravlja životinja /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsjednik Veterinarske komore Republike Srpske Saša Bošković izjavio je danas da bi podsticaj stočarima za vakcinaciju životinja od 1,7 miliona KM trebalo udvostručiti da bi do kraja bio sproveden program zdravstvenih mjera u ovoj oblasti.

Uoči Skupštine Veterinarske komore u Bijeljini, Bošković je ukazao na važnost veterinarske službe u očuvanju statusa zdravlja ne samo životinja, nego i ljudi.

"Ovo strukovno udruženje mora biti aktivnije uključeno u kreiranje svih mjera i akcija usmjerenih na zdravlje životinja, posebno u situaciji moguće pojave zarazne bolesti afričke kuge svinja koja može napraviti ogromne štete na stočnom fondu Republike Srpske u kom se gaji preko 400.000 svinja", rekao je Bošković. 

Prema njegovim riječima, veterinarska služba u Republici Srpskoj ima intenzivnu saradnju sa kolegama iz Srbije gdje su u pograničnim područjima već preduzete konkretne mjere zaštite od pojave ove bolesti.

Bošković je rekao novinarima da je veliki problem veterinara u Republici Srpskoj i različito tumačenje oko plaćanja poreza na dodatnu vrijednost na podsticajna sredstava za veterinarske akcije, zbog čega veterinari plaćaju visoke kazne.

On kaže da je na oba ova problema ukazao resornom ministru Borisu Pašaliću i da je on izrazio razumijevanje i najavio pomoć u njihovom rješavanju.

Veterinarska komora Republike Srpske okuplja 400 članova, a današnja sjednica Skupštine ove komore održana je u zgradi Gradske uprave Bijeljina.

Društvene mreže