log in

Obilježeno 75 godina od ubistva civila u Vršanima /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Te 1944.godine, ozloglašena  SS Handžar divizija   surovo je pobila srpski živalj u selu Vršani, mahom starije stanovništvo, žene i  njihovu nejač, sve one koji su im se našli na putu i nisu uspjeli izmaći stravičnom zločinu.

Blagoje Božić iako je rođen dvije godine nakon masovnog masakra  upoznat je sa svim detaljima po pričanju preživjelih srodnika i komšija.  Prema njegovim riječima mnoge porodice tim zločinom su zatrvene  i do danas nemaju potomaka.

Tog  krvavog martovskog dana na mjestu gdje se danas nalazi spomen obilježje pobijeno je 72, a još deset je civila stradalo  na svojim ognjištima.  A kako se ne bi zaboravila istorija stradanja mještana Vršana, svake godine služi se pomen i polažu vjenci  na centralni spomenik na kome su uklesana imena svih stradalih, kao opomena budućim generacijama da se prošlost mora čuvati i da se nikad više ne ponovi.

Današnji spomenik za sve nastradale u drugom svjetskom ratu podignut je 1986.godine, a Odbor MZ Vršani svake godine organizuje parastos i prigodni program za  dan obilježavanja. Među prisutnima bilo je starijih mještana, potomaka, ali predstavnika boračkih I drugih organizacija, na čelu sa Gradonačelnikom Bijeljine, koji su svojim prisustvom potvrdili važnost prenošenja istorije i čuvanje istine stradanja pod zaborava.

Društvene mreže