log in

PZ „Agrofarmer“: Ugovorena proizvodnja krompira i paprike za prerađivačke kapacitete /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kooperanti zadruge Agro farmer u Janji uveliko se pripremaju za ovogodišnju proizvodnju povrća koje čeka siguran i organizovan otkup i plasman.

Proizvodnja se uveliko odvija i u plasteničkom prostoru na 20 dunuma zemlje, koji ova zadruga koristi pod zakupom. Katastrofalne poplave 2014. Godine napravile su štetu plasteničkoj konstrukciji i zemlji, pa su zaposleni u zadruzi vrijednim radom od prošle godine ovaj proizvodni kompleks priveli namjeni. Ove godine će upravo iz ovih plastenika izaći zavidna količina voća i povrća.

Nemaju u zadruzi Agro farmer problema i sa radnom snagom. Na poljoprivrednim radovima svakodnevno je angažovano desetak radnika, pa zastoja u poslu nema, tržište na svježu domaću robu ne čeka, a tako ni radnici ne čekaju zarađene dnevnice.

U ovoj zadruzi su plan proizvodnje kako na vlastitim parcelama tako i u atarima svojih kooperanata već skovali. Nakon što zasiju krompir, uveliko će krenuti i u pripremu proizvodnje paprike kako u plasteničkom prostoru tako i na otvorenom polju. Riječ je o ugovorenoj proizvodnji na 150 dunuma zemlje, koja će završiti na preradi u fabrikama na području FbiH. Biće ove godine u skladu sa planom proizvodnje i otkupa postavljena i proizvodnja kupusa.

Društvene mreže