log in

Potpisan ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić potpisao je danas u Bijeljini sa gradonačelnikom Mićom Mićićem ugovor o realizaciji projekta izgradnje sistema za navodnjavanje na području sela Donje Crnjelovo u vrijednosti 3,8 miliona KM.

Pašalić je rekao da je riječ o sistemu za navodnjavanje na oko 511 hektara, što je samo prva faza budućeg projekta u Bijeljini.

"Namjeravamo da, prema tom projektu, izgradimo sisteme za navodnjavanje na 11.000 hektara, i to dinamikom od 500 hektara godišnje", rekao je Pašalić novinarima nakon potpisivanja ugovora.

On je naveo da grad Bijeljina učestvuje u ovom projektu sa 15 odsto, odnosno sa 600.000 KM, a Vlada Republike Srpske sa oko 3,2 miliona KM.

"Ugovor je potpisan sa Gradom i sa izvođačem radova preduzećem `Higra`, a početak radova očekuje se veoma brzo", rekao je Pašalić.

Pašalić je pojasnio da će se raditi vodozahvat u kanalu Dašnica sa kapacitetom od oko 300 litara u sekundi i 25 kilometara cjevovoda koji će biti dovoljni za napajanje 511 hektara.

On je najavio da se već narednih dana počinje i sa projektovanjem susjednog sistema od još 500 hektara koji će se raditi, ako bude sve prema planu, već naredne godine.

"Do sada smo po istom projektu izgradili sisteme za navodnjavanje u Novom selu kod Bijeljine, kao i u Pelagićevu, zatim u Trebinju, Ljubinju, a u Bratuncu smo završili sistem za navodnjavanje gdje svaka mjesna zajednica ima priključak za tehničku vodu, što smo radili za naše proizvođače maline", rekao je Pašalić.

Podsjećajući na klimatske promjene i česte suše, Pašalić je rekao da resorno ministarstvo nastoji da obezbijedi što više sistema za navodnjavanje.

"Vidjeli smo jesenas da su proizvođači navodnjavali pšenicu što je nevjerovatno, ali moderna poljoprivredna proizvodnja se susreće sa velikim izazovima u vezi sa klimatskim promjenama i bez navodnjavanja ubuduće sigurno neće biti moguće baviti se poljoprivrednom proizvodnjom", dodao je Pašalić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićić istakao je da će, zahvaljujući ovom ugovoru i radovima koji će uskoro početi, biće moguće navodnjavanje drinskom vodom gotovo na Savi.

On je rekao da će biti omogućeno navodnjavanje 511 hektara poljoprivrednog zemljišta u Donjem Crnjelovu gdje će najveću korist imati proizvođači koji se u ovom mjestu intenzivno bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Dragan Sarić, vlasnik "Higre", koja je izvođač radova kaže da je ugovoreni rok osam mjeseci, pripreme počinju već u ponedjeljak a za desetak dana se sa mašinama, kaže, izlazi na teren i radovi počinju.

Društvene mreže