log in

Eko-centar „Jezera“ – oaza za zaljubljenike u prirodu /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ekološko istraživačko  udruženje “Eko –put” , smješten   u blizini rijeke “Drine”, je dobro osmišljen kompleks koji se proteže na oko 2,5  hektara koji pruža odlične uslove za   istraživački turizam,  za rad I smještaj  ekologa.

Ova oaza  bogata je biljnim I životinjskim svijetom. No, ove idilična slika eko kampa “Jezera” bila je sasvim drugačija početkom 2014 godine kada su aktivisti ovog udruženja preuzeli I uredili ovu površinu. Na ovom istom mjestu bila  je nesaglediva  divlja deponija smeća  koju su marljivim radom  ovi ekolozi uredili I doveli u stanje prave oaze mira  gdje možete čuti cvrkut ptica, udahnuti  čist vazduh I pronaći utočište od svakodnevnog I nadasve stresnog života.

Prošle godine započet je proces redefinisanja ovog kampa u ekološki visitor centar “Jezera”, koji bi trebao djelovati u okviru zaštićenog donjeg  toka rijeke Drine u kojem će se sprovoditi razne aktivnosti radnog I edukativnog  karaktera.  S tim u vezi ostvarena je I saradnja sa sličnim udruženjima u Badovincima I Sremskoj MItrovici.

Prema izvšenim ispitivanjima voda u  ovom centru je hemijski I bakteriološki ispravna za piće a jezerska voda pruža I mogućnost kupanja tokom ljetnjih  mjeseci. Vujićeva napominje da je krajnja zamnisao aktivista ovog visitor centra  da se u dogledno vrijeme  donji tok rijeke Drine, sa svim drinskim jezerima I staništima  zbog svog specifičog  biodiverziteta proglasi rezervatom.

Društvene mreže