log in

Za sanaciju 12 stambenih jedinica 55.000 KM /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nastavlja se sanacija objekata na području Bijeljine koji su pretrpjeli štetu u vrijeme katastrofalnih poplava.

Ogromna šteta u poplavama 2014. godine evidentirana je na stambenim i poslovnim objektima, ali i na poljoprivrednim gazdinstvima na području Semberije.. Građani Bijeljine dobili su oko 6.500 vaučera za obnovu u vrijednosti većoj od 25 miliona KM, ali ni nakon pet godina od kako je Semberiju zapljusnula velika voda, na terenu još nije sve završeno kada je u pitanju obnova i rekonstrukcija stambenih objekata. Danas su vlasnicima 12 stambenih jedinica iz semberskih sela Brodac, Balatun i Pučile, dodijeljeni ranije potpisani ugovori o sanaciji.Za rekonstrukciju 12 stambenih objekata biće uloženo 55.000 maraka. Mile Krstić očekuje da će mu ugovor, koji mu je danas uručio gradonbačelnik Bijeljine, omogućiti da zamjeni stolariju na kući koja je oštećena u poplavama 2014. godine.

Ostale su poplave duboko urezane u pamćenju priča Mile, o čemu kako kaže svjedoče posljedice i nastala šteta koja se još uvijek sanira.

U katastrofalnim poplavama 2014. Godine rijeka Sava pričinila je veliku štetu i na gazdinstvu Milorada Cvjetinovića u Brodcu. U obnovu objekta nakon poplava uložio je priča sredstva u iznosu od 5.000 KM, koja je dobio zahvaljujući vaučeru Fonda solidarnosti, međutim, štetu kaže nije u potpunosti uspio sanirati. Danas je u Gradskoj upravi preuzeo ugovor o sanaciji, koji će mu nada se omogućiti da posao na obnovi kuće privrede kraju.

Sanacija I ovih 12 stambenih jedinica obuhvaćena je Programom za oporavak od poplava koji implementiraju Gradska uprava Grada Bijeljina i Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH, a čiji su donatori  Evropska Unija i Vlada Republike Srpske.U okviru projekta planirana je popravka ukupno 125 poplavljenih objekata.

Za sanaciju stambenih jedinica biće utrošeno ukupno oko 900.000 KM koje su u potpunosti obezbijedili Evropska Unija i Vlada Srpske, a Programom je na području Grada Bijeljina predviđena izgradnja 44 nove stambene jedinice u domaćinstvima u kojima su stambeni objekti uništeni tokom majskih poplava 2014. godine. Ukupna vrijednost izgradnje 44 stambena objekta procijenjena je na oko 1,7 miliona KM, pri čemu Gradska uprava Grada Bijeljina izdvaja oko 220.000 KM direktnog učešća, a preostali iznos novčanih sredstava obezbjedio je implementator projekta UNDP BiH, preko svojih svojih donatora, prevashodno Evropske Unije.

Pored 220.000 KM Grad Bijeljina obezbjeđuje i sve dozvole, uključujući građevinske i upotrebne, odnosno, osnovnu komunalnu infrastrukturu: priključak na elektro, vodovodnu mrežu, septičke jame, za šta je planiran utrošak oko dodatnih 200.000 KM. Građevinske radove na rekonstrukciji I sanaciji objekata oštećenih u poplavama obavljaju preduzeća Prizma I Mont-Gradnja.

Za sanaciju stambenih objekata apliciralo je kažu u Gradskoj upravi više stotina ljudi

Ukupna šteta od katastrofalnih poplava koje su Bijeljinu pogodile 2014. godine procijenjena je na 392 miliona maraka. Tako je Bijeljina bila među najteže pogođenim lokalnim zajednicama tokom poplava prije pet godina.

Društvene mreže