log in

Mladi Bijeljinac stažirao u Evropskom parlamentu: Bira stipendije, ali život planira u BiH

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da za mlade, školovane, ambiciozne i talentovane ljudi granice ne postoje dokaz je Nikola Lero (27) iz Bijeljine.

Ovaj mladić je, od januara do aprila, stažirao u Evropskom parlamentu u Briselu, gdje je radio na pitanjima evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana i Komiteta spoljnih poslova EU. Sada je pred njim životna odluka – izbor jedne od četiri ponuđene stipendije.

Šta god da odluči, želja mu je da se nakon dvogodišnjeg usavršavanja vrati u Srpsku i radi na njenoj boljoj budućnosti.

Nikola Lero, diplomirani pravnik, saradnik UNICEF-a u BiH, potencijalni član Savjetodavne grupe mladih misije OEBS-a i dobitnik Erazmus nagrade za širenje demokratskih vrijednosti u BiH, tri mjeseca je imao uvid u proces donošenja odluka u institucijama Evropske unije.

Put ka Briselu, diplomatskom centru Evrope, otvorilo mu je učešće u međunarodnom programu organizacije “Hjumaniti in Ekšn”, u kome se bavio kritičkim ispitivanjem postkonfliktne BiH.

– Prepoznali su moju želju i posvećenost ideji da evropske vrijednosti primjenjujemo i promovišemo i u malim zajednicama. Zato su mi pružili priliku da steknem znanje i upoznam se s radom i funkcionisanjem parlamenata u EU – kaže Lero.

Kako navodi, stečena iskustva su mu neprocjenjiva.

– U jednom danu sretnete predstavnike Kine, Švedske i ko zna još koliko zemalja. Tek tada možete da uporedite gdje smo mi i kako pokrenuti te demokratske procese. Pitanje budućnosti BiH je jasno, što se tiče EU. Ona suštinski želi da budemo dio tog sistema, koji je funkcionalan i koji teži ka napredovanju – kaže ovaj mladić.

Nikola je bio u Briselu i kada je usvojena Rezolucija o BiH u Strazburu.

– U ovoj rezoluciji se izražava blaga zabrinutost zbog usporavanja procesa integracija i naglašava se problem korupcije, odlaska mladih. Iskreno se nadam da će se i mladi iz BiH tretirati kao stanovnici Evrope, a ne dijeliti ih na Srbe, Bosance, Hercegovce – ističe on.

Višegodišnji aktivizam u nevladinim organizacijama, učešće u raznim projektima, vrijedan rad i trud od srednjoškolskih dana, na kraju su i nagrađeni.

Za samo sedam dana ponuđene su mu stipendije koje mu omogućavaju školovanja u Švedskoj ili širom Evrope – prilika koja se rijetko kome sa naših prostora ukaže.

– Riječ je o stipendijama Evropske komisije, švedskog Instituta za lidere Zapadnog Balkana, Centralnog evropskog univerziteta u Budimpešti i Beču, te NCCU Univerziteta u Tajvanu – kaže mladić napominjući da još nije odlučio koju od ponuđenih stipendija da prihvati.

Kojim god putem da krene, Nikola se nada da će ga čekati širom otvorena vrata njegove otadžbine, čiji napredak želi da podržava.

– Mislim da Srpska ima mnogo pametnih i sposobnih ljudi, koji mogu itekako da doprinesu njenom razvoju. Mnogi svoju budućnost vide upravo na ovim prostorima. Samo im treba pružiti priliku – naglašava Nikola.

Zadržati mlade

Stipendije su, dodaje Nikola Lero, pokazatelji da su drugi željni znanja; zato se, tvrdi, naše institucije moraju boriti da spriječe “odliv mozgova” i zadrže mlade, školovane i talentovane ljude na ovim prostorima.

Nikola, koji je nosilac bronzane značke grada Bijeljina za doprinos obrazovanju mladih, upozorava da i lokalne zajednice moraju više da podrže i pomognu mlade ljude koji žele da se usavršavaju i napreduju, jer je ulaganje u njih investiranje u budućnost.

(Srpska Info)

Društvene mreže