log in

Novaković: Zločin koji je bio uvod u progon 80.000 Srba /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Napad  na Tuzlansku kolonu bio je  uvod u progon više od 80.000 Srba iz tuzlanske regije, poručili su danas preživjeli učesnici Tuzlanske kolone.  

Srbi koji su preživjeli muslimanski zločin u Tuzli 15. maja 1992. godine predložili su danas vlastima Republike Srpske da komemoracija žrtvama ubuduće bude organizovana u obnovljenoj pravoslavnoj crkvi u tuzlanskom naselju Požarnica, bliže mjestu stradanja 59 pripadnika JNA u Tuzlanskoj koloni, imajući u vidu da se na mjestu zločina porodicama ubijenih ne garantuje bezbjednost.

Preživjeli iz Tuzlanske kolone Radojica Ilić svjedočio je o strahotama zločina, likvidiranju i paljenju žrtava, te pozvao nadležne da konačno kazne poznate izvršioce i nalogodavce svirepih ubistava.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je na konferenciji za novinare da je masakr u Tuzli bio organizovani zločin.

Povodom obilježavanja  Dana stradanja vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni, večeras će biti premijerno  u Bijeljini prikazan I dokumentarni film – Zločin bez kazne I  egzodus srpskog naroda , čiji naslov, prema riječima Miodraga Kojića, direktora  Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih RS, dovoljno govori  kako su prošli nalogodavci ovog zločina od prije 27.godina I kakvo stanje danas u BiH pravosuđu.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena. Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna" izvršen je iz zasjede. Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te "Zelenih beretki".

Društvene mreže