log in

Premijerno prikazan film o stradanju Srba tuzlanske regije /FOTO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dokumentarni film koji svjedoči o stradanju Srba u 20. vijeku na prostoru tuzlanske regije - u Prvom i Drugom svjetskom ratu i za vrijeme posljednjeg rata u BiH od 1992. do 1995. godine prikazan je sinoć u Bijeljini.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da zločin u Tuzlanskoj koloni oslikava karakter rata i etničko čišćenje srpskog naroda u BiH.

On je novinarima, pred promociju dokumentarnog filma "Tuzla - zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda", rekao da ovaj naziv svjedoči o tragičnim dešavanjima za Srbe tada, ali i danas u BiH.

Kojić je podsjetio da je u slučaju Tuzlanske kolone Haški tribunal dao jasne oznake "A" kada je ustupao predmet Tužilaštvu BiH, što znači da ima dovoljno dokaza za procesuiranje, ali je ovo tužilaštvo prije 10 godina donijelo naredbu o obustavljanju istrage i cijelu deceniju ignoriše prigovore stradalih, njihovih porodica i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u ovom slučaju.

"Zločin u Tuzlanskoj koloni, kao i u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, oslikava karakter rata u BiH, jer poslije ovoga su se dogodili strašni zločini nad srpskim narodom širom BiH. Zajedno sa ubistvom policajca Pere Petrovića u Sarajevu i ubistvom starog svata, to je bio početak stradanja i etničkog čišćenja srpskog naroda sa vjekovnih ognjišta", rekao je Kojić.

On je istakao da film o stradanju Srba tuzlanske regije treba da sačuva od zaborava sve heroje koji su dali živote i dijelove tijela za slobodnu Republiku Srpsku.

Vojni sveštenik Vaso Popović, koji je i Član Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini, rekao je novinarima da su Srbi silom prilika protjerani iz starog zavičaja već na početku građanskog rata u BiH 1992. godine.

"I danas neko sebi daje za pravo da nas naziva genocidnim narodom, iako činjenice pokazuju da je genocidna tvorevina Federacija BiH", rekao je Popović.

Projekciju filma o stradanju Srba u tuzlanskoj regiji organizovali su Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini.

Organizatori su pred projekciju filma naveli da se na ovaj način obilježava 27 godina od egzodusa Srba tuzlanske regije i od zločina nad kolonom vojnika JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine.

Dokumentarni film o stradanju Srba u 20. vijeku trajao je 80 minuta, a projekcija je, zbog izuzetne posjećenosti, istovremeno prikazivana u dvije sale Centra za kulturu "Semberija" u Bijeljini.

Društvene mreže