log in

Obilježeno 27 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzli /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tog 15.maja 1992.godine muslimanske snage napale su  kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebala  da napusti BiH i pređe u Srbiju.

U tom napadu koji se dogodio iz zasjede pobijeno je  59 vojnika, a 44 su ranjena. A prema  riječima ,  Slavka Novakovića, preživjelog učesnika Tuzlanske kolone,  porodice nastradalih I dan danas čekaju pravdu. I kaznu za počinjeni zločin.

Na novinarsko pitanje, da li će RS istrajati u procesu dokazivanja  istine o  stradanju srpskog naroda na ovim prostorima, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, odgovorio je da nam ne preostaje ništa drugo, nego da neprestano podjsećamo širu javnost da su  te 92.godine  pogažena  sva načela mirovne ženevske konvencije, a kao ishod takvog ratovanja, imamo stradanje nedužnih.

Svake godine prilikom obilježavanja godišnjice  stradanja vojnika na Brčanskoj malti u Tuzli,  u srpskoj javnosti možemo čuti da je riječ o zločinu bez kazne, što je prema riječima Miodraga Kojića direktora Centra za istraživanje rata, ratnih zločina I nestalih RS, nedopustivo, jer pravda za zločine nad srpskim  civilima I vojnicima ne smije biti nedostižna I spora, kao što se to do sad u praksi  mnogo puta potvrdilo.

Za gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića ovaj zločin se ne smije zaboraviti I da je važno da  sve učinimo kako  ne bi ponovo doživjeli ovakvo  stradanje.

Uoči 27 godina od zločina nad vojnicima JNA iz Tuzlanske kolone, u Bijeljini je sinoć premijerno prikazan dokumentarni filma "Tuzla - zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda". Projekciju su organizovali Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini.

Društvene mreže