log in

Obilježen Dan Ilijaške brigade /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Postrojavanjem bivših pripadnika  Ilijaške brigade I predajom raporta glavnom komandatu, zatim služenjem parastosa I polaganjem vijenaca na spomen obilježje,  danas je po prvi put obilježen Dan Ilijaške brigade Vojske RS u Bijeljini.

U proteklom odbrambeno – otadžbinskom ratu ova brigada pložila je ogromne žrtve za odbranu srspkog naroda I stvaranje teritorije RS.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović prisustvovaće danas u Bijeljini obilježavanju Dana Ilijaške brigade Vojske Republike Srpske, I tim povodom istakao  da je ova brigada  dala ogroman doprinos u proteklim ratnim sukobima.

Današnjem  obilježavanju  Dana Ilijaške brigade Vojske Republike Srpske

U porti Manastira Svete Petke prisustvovao je I sin ratnog komandata Ratka Mladića – Darko Mladić, koji je poručio  da  je ovaj dan svojevrstan javni čas istorije za mlađe generacije koje nisu preživjele ratne strahote ali  bi morali znati  koliku su žrtvu morali položiti  njihovi očevi I djedovi  zarad slobode.

Na ovakvim događajima, prema riječima Staše Košarca,  poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, prisutne su emocije, jer  je Ilijaška brigada  dala snažan pečat  Republici Srpskoj, s obzirom na velika stradanja ne samo vojnika nego I civila., sa prostora Ilijaša.

Svojevremeno je sinonim za Ilijaš bila Željezara, zatim Fudbalski klub -  Sloga, I čuveno kulturno umjetničko društvo, danas nakon više od dvije decenije, sinonim za Ilijaš je upravo Ilijaška brigade, jer  je kako tvrdi Milenko Zupur, predsjednik Zavičajnog udruženja “Prijatelji Ilijaša”,  pripadnike ove  brigade odlikovala hrabrost I snaga u odbrani svojih ognjišta.

U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 539 boraca Ilijaške brigade, a kroz jedinicu je prošlo njih 6.350.  Brigada je formirana 20. maja 1992. godine naredbom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a ugašena je 30. marta 1996. godine nakon iseljavanja naroda Ilijaša.  Ilijaška brigada branila je prostor koji izlazi dolinom Bosne iz Zenice, Visokog iz padinskih dijelova i iz pravca Vareša.

Društvene mreže