log in

Bez zahtjeva za upis frizera u bijeljinsku Poljoprivrednu školu

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da nije dobilo zahtjev za upis za zanimanje frizer u Poljoprivrednu i medicinsku školu u Bijeljini.

"Ministarstvo odgovara na potrebe i zahtjeve tržišta rada, poslodavaca i lokalnih zajednica tako što razvija one nastavne programe za koje postoji interesovanje, odnosno usklađuje postojeće programe sa tehnološkim dostignućima", navedeno je u saopštenju.

Povodom nezadovoljstva koje je izrazilo bijeljinsko Zanatsko-preduzetničko udruženje "Preduzetnik", što u pomenutoj srednjoj školi neće biti upisa za zanimanje frizer, iz Ministarstva podsjećaju da sa lokalnom zajednicom kreiraju prijedlog plana upisa učenika u prvi razred srednje škole u skladu sa potrebama tržišta rada, stepenom tehnološkog razvoja, interesovanjem učenika i strateškim planom razvoja lokalnih zajednica, odnosno Republike Srpske u cjelini.

"Škole su obavezne da Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske plan upisa dostave do 31. decembra za narednu školsku godinu. Ministar, na osnovu prijedloga, najkasnije do 31. marta donosi plan upisa za narednu školsku godinu", precizirano je u saopštenju.

Ministarstvo prosvjete i kulture sačinilo je Pravilnik o planu upisa u prvi razred srednjih škola, koji je dat na uvid javnosti prije objavljivanja u "Službenom glasniku".

"Ni tada nije bilo zahtjeva za upis za zanimanje frizer u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Bijeljini", istakli su iz resornog ministarstva.

Društvene mreže