log in

Dogovorena izgradnja Crkve srpskog jedinstva

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije dogovorili su danas u Bijeljini izgradnju crkve Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog na području ove eparhije.

"Govorili smo o značajnim stvarima vezanim za život naše eparhije, u kojoj ima mnogo gradilišta, a taj posao ne možemo sami da uradimo bez pomoći Republike Srpske i njenih institucija", rekao je vladika Fotije novinarima nakon sastanka sa Dodikom.

Vladika Fotije je dodao da je dogovorena realizacija novog projekta, radnog naziva "Crkva srpskog jedinstva", koji će biti realizovan uz projekat izgradnje auto-puta, koji ide od Kuzmina prema Bijeljini i dalje prema Brčkom i Doboju.

Projekat "Crkva srpskog jedinstva", kako je naveo vladika, veoma je potreban Srbima, koji su skloni tome da se dijele, sukobljavaju.

"Ta crkva bi trebalo da bude nešto što nas povezuje, objedinjava, kako u Republici Srpskoj, tako i u matičnoj državi Srbiji", naglašava episkop.

Prema njegovim riječima, novi velelepni hram biće zavjetna crkva šireg značaja od obične parohijske crkve, jer će okupljati Srbe sa svih kontinenata.

"Republika Srpska treba da dobije takvu svetinju gdje ćemo biti svi zajedno, objedinjeni kao mravi u tom velikom objektu", poručio je episkop Fotije.

Episkop je dodao da je sa Dodikom i njegovim saradnicima razgovarao i o pitanjima koja se tiču vjeronauke, brige o omladini, ostanku Srba na ovim prostorima i drugim temama koje su značajne i za Crkvu i za državu.

Srpski član Predsjedništva BiH potvrdio je podršku ideji episkopa zvorničko-tuzlanskog, potencirajući dobru saradnju Srpske pravoslavne crkve i Republike Srpske kroz dugi niz godina, na nizu projekata koji promovišu zajedničke vrijednosti, i to putem vjeronauke, i obostrane međusobne brige Crkve i države.

Dodik je naglasio da je Crkva jedan od najvažnijih identiteta srpskog naroda.

"Crkva na najbolji način čuva i baštini tradiciju srpskog jezika, pisma, vjere i naše krsne slave, svega što nas čini posebnim narodom na ovim prostorima, koji je izložen mnogim problemima", rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da su odnosi institucija Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve na najvišem mogućem nivou i dodao da su svi zajednički započeti projekti i realizovani.

On je zahvalio episkopu Fotiju na brizi za Eparhiju, u kojoj je izgrađeno više od 200 crkava i crkvenih objekata.

Društvene mreže