log in

Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U humanitarnoj akciji Udruženja penologa regije Bijeljina danas je 30 učesnika dobrovoljno dalo krv u bijeljinskoj Službi za transfuziju.

Predsjednik Udruženja Drago Simeunović rekao je novinarima da su u akciju uključeni i dobrovoljni davaoci iz preduzeća "Elektro-Bijeljina" i Društva dobrovoljnih davalaca krvi "Rudar" iz Ugljevika, a među davaocima su i oni koji su dragocjenu tečnost dali više od 50 puta.

"Na ovaj način simbolično obilježavamo Svjetski dan davalaca krvi - 14. jun i pozivamo sve ljude da se odazovu ovoj humanoj misiji", naveo je Simeunović.

On je najavio da će učesnici akcije pakete koji se u Službi za transfuziju dobijaju prilikom davanja krvi pokloniti Dobrotvornom bratstvu i sestrinstvu "Radost" iz Bijeljine kako bi mogli da ih uruče nekome kome su potrebni.

Simeunović je rekao da Udruženja penologa regije Bijeljina u ovoj godini obilježava prvu deceniju postojanja, a okuplja 110 članova od kojih većina radi u Kazneno-popravnom zavodu Bijeljina.

Načelnik Službe za transfuzijsku medicinu u Bijeljini Snežana Gegić istakla je da svaka uzeta doza krvi znači mnogo za povrijeđene i bolesne u regiji i u cijeloj Republici Srpskoj, kao i da bijeljinska regija ima veliki potencijal davalaštva krvi.

"U našoj službi godišnje prikupimo velike količine krvi koje prevazilaze potrebe bijeljinske i zvorničke bolnice i oko 60 odsto proizvedenih komponenti krvi uputimo ka Kliničkom centru Banjaluka gdje se liječe najteže oboljeli pacijenti iz svih regija", rekla je Gegićeva.

Prema njenim riječima, pacijenti u bijeljinskoj regiji mogu biti sigurni da će imati krv koja čeka njih, a ne da oni čekaju krv, što je osnovni postulat moderne transfuzijske medicine.

Društvene mreže