log in

Žena mora biti sigurna - nasilje suzbijano

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U opštini Lopare danas je održan okrugli sto u okviru projekta "Uloga sigurnih kuća u suzbijanju nasilja prema ženama", kojem su prisustvovali predstavnici lokalnih socijalnih i obrazovnih ustanova.

Psiholog u sigurnoj kući i Fondaciji "Lara" Snježana Kašiković rekla je da je prvi cilj da žena bude bezbjedna i zbrinuta, da ima sve što joj je neophodno.

"Korisnice sigurne kuće dolaze posredstvom centara za socijali rad. Uslov da se dođe jeste da bude prijavljen počinilac nasilja. Sigurna kuća korisnicima obezbjeđuje smještaj, ishranu i higijenu, savjetodavnu i psihološku podršku, medicinske, pravne usluge, socijalnu pomoć, kao i podršku pri kontaktu sa drugim ustanovama značajnim za rješavanje problema", navela je Kašikovićeva.

Ona je istakla da se nakon zbrinjavanja u sigurnu kuću radi na ostvarivanju drugih potreba, da žena ojača kako bi nakon izlaska mogla samostalno funkcionisati.

Kašikovićeva je podsjetila da je sigurna kuća u Bijeljini počela sa radom 2012. godine, a pokriva područje rada deset lokalnih zajednica - Bijeljina, Zvornik, Ugljevik, Lopare, Milići, Vlasenica, Srebrenica, Bratunac, Šekovići i Osmaci.

Ona je dodala da se projekat "Uloga sigurnih kuća u suzbijanju nasilja prema ženama" realizuje u okviru projekta "Jačanje kapaciteta institucija u rješavanju rodno zasnovanog nasilja u BiH", koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj, a realizuje Agencija za ravnopravnost polova pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Žrtva nasilja Milijana Krsmanović iz Bijeljine, majka troje djece koja je oslijepila poslije rođenja drugog djeteta, rekla je da je porodični dom napustila poslije fizičkog napada, a danas je, posredstvom Fondacije "Lara", zaposlena u bijeljinskoj bolnici kao fiziotarapeut-tehničar.

"Kuću sam napustila poslije 15 godina braka. Zlostavljanje je počelo unazad osam godina, prvo kao psihološko, gdje se srozalo moje samopuzdanje, a onda je uslijedio fizički napad", navela je Krsmanovićeva.

Srećko Ilić, zamjenik načelnika opštine Lopare koja je podržala ovaj projekat, rekao je da ova lokalna zajednica ima dobru saradnju sa Fondacijom "Lara".

Projekat "Uloga sigurnih kuća u suzbijanju nasilja prema ženama" realizuje se u šest lokalnih zajednica u Republici Srpskoj - Loparama, Ugljeviku, Bijeljini, Zvorniku, Milićima i Bratuncu

Društvene mreže