log in

Počela kontrola vaga, kolskih vaga i mjerila na otkupnim stanicama žitarica

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U skladu sa članom 47. Zakona o metrologiji (Službeni glasnik Republike Srpske broj: 33/16) Tržišna inspekcija Odjeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave Grada Bijeljina, u okviru svojih redovnih aktivnosti a u susret predstojećoj žetvi strnih žita, započela kontrolu vaga, kolskih vaga i mjerila na otkupnim stanicama žitarica.

U planu je da se detaljno iskontroliše oko 15 subjekata kako ne bi došlo do određenih zloupotreba i malverzacija o čemu su sugerisali poljoprivredni proizvođači. Tržišna inspekcija će utvrditi da li su vage uredno kontrolisane od strane Zavoda za standardizaciju i metrologiju ili ovlaštenih tijela i da li objekti za otkup žitarica posjeduju važeći žig, odnosno verifikaciju mjerila kako je to zakonski propisano.

Ako se utvrdi da mjerila nemaju važeći žig ili važeće rješenje o verifikaciji mjerila, donosi se rješenje kojim se privremeno zabranjuje upotreba mjerila i određuje rok za otklanjanje nepravilnosti. Rok ne može biti duži od 15 dana. Kopiju rješenja inspektor dostavlja Zavodu. Ako se naložene mjere ne otklone u zakosnki predviđenom periodu, inspektor obavještava Zavod a Zavod donosi rješenje kojim se naređuje povlačenje mjerila iz upotrebe ili zabranu istog. To rješenje je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

"Napominjemo da smo i prethodne godine radili istu kontrolu i da će to biti pozitivna praksa i za buduće godine", poručuju iz Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Bijeljina.

Društvene mreže