log in

Izložba pobjednika Bijenala u Muzeju Semberije /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Crtež je najbitnije segment slikarstva i na njemu se sve vidi i talenat i greške.

Ova izložba je svojevrsni protest protiv prevara za kojima posežu moderni akademski slikari koji koriste projektore, plotere i direktno na platnu štampaju fotografije koje potom oslikavaju, sažetak je besjede Spomenka Đekića apsolventa Likovne akademije u Banja Luci koji se crtežom i slikarstvom bavi od svoje 6 godine. Crtež je, smatra Đekić,  kao učenje pisanja slova, i bez toga nema pisanja dobre knjige, odnosno slikanja. Naslov izložbe ,,Agonija i ekstaza'' je, po Đekiću, poptuno prirodan.

Đekić se prije godinu i po dana doselio u Bijeljinu i na ovaj način se predstavlja sugrađanima, ali istovremeno, Đekić je podigao i nivo Bijeljinskog likovnog bijenala na kojem su do sada učestvovali uglavnom amateri.

Posjetioci izložbe koji su i kao članovi gradske uprave, pratili Đekićev rad, smatraju da Bijeljina treba zadržati umjetnike, ali i da umjetnici svoji akcijama, trebaju poistati vidljivi ljudima. 

Izložba je nadahnuta barokom i renesansom, jer to vrijeme, kako smatra Đekić ima odgovor na skoro sva pitanja slikarstva koje umjetnici  postavljaju sami  sebi, iako u je u trenutku otvaranja izložbe autor ustvrdio de je umjetnost mrtva i da danas prakatično ne postoji. ,,Kada je u galeriju unesen pisoaar kao umjetničko djelo, onda umjetnost postaju i cipele i pločice i sve, a sve je ništa i mi smo svjedoci da umjetnost više ne postoji,, ustvrdio je Đekić.

Društvene mreže