log in

Kiša požnjela pšenicu, prinos niži i do 20 odsto

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Žetva pšenice na poljima širom Republike Srpske kasni zbog vremenskih neprilika, a zabrinuti ratari kažu da je u pojedinim krajevima prinos niži i do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Iako je već trebalo da kombajni budu u poljima, kiša je i ove godine omela žeteoce. Ratari strahuju da bi ukoliko živa u termometru naglo skoči idućih dana i kvalitet roda mogao biti pod znakom pitanja.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je juče za “Glas Srpske” da je situacija na terenu za sada zadovoljavajuća, ali da poljoprivrednici strepe da bi i pšenica, koja je u dobrom stanju, mogla propasti ako naglo ugrije.

- Trebaće još bar desetak dana da umjereno grije sunce da osuši klasje, da bi žetva mogla početi. Prema prvim procjenama, očekujemo prinose između četiri i šest tona po hektaru, u zavisnosti od toga da li su ratari na vrijeme zaštitili usjeve i sproveli sve agrotehničke mjere. U pojedinim krajevima rod je podbacio zbog lošeg vremena i do 20 odsto - rekao je Marinković.

Dodao je i da su proizvođači juče na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS usaglasili stav da bi otkupna cijena hljebnog žita trebalo da bude formirana po ugledu na najbliže berze, novosadsku i onu u Budimpešti.

- Vođeni time, preporučena cijena bi trebalo da iznosi 0,35 KM po kilogramu. Mislim da možemo biti zadovoljni ukoliko ta cijena bude dogovorena, jer ipak je pšenica roba čiju cijenu diktiraju velike svjetske berze - istakao je Marinković.

Poljoprivrednik iz Bijeljine Boško Radić, koji hljebno žito sije na oko 40 hektara, kaže da je kiša “kumovala” ovogodišnjoj pšenici, te da prognoze nisu baš najbolje.

- Za koji dan kombajni će krenuti u polja. Rod je podbacio, a i kvalitet je pod znakom pitanja - rekao je Radić.

Da će pšenice u silosima ove godine biti manje kaže i poljoprivrednik iz Laminaca kod Gradiške Ranko Sarajlić.

- Pšenicu sam zasijao na oko 90 hektara. Žetva kasni, a i prinos je podbacio u odnosu na lani i to sve zbog kiše - rekao je Sarajlić.

Komentarišući predloženu otkupnu cijenu hljebnog žita, Sarajlić kaže da ratarima bez podsticaja nema opstanka.

- Cijena još nije dogovorena, samo je predloženo da bi trebalo da bude oko 0,35 KM. To je bukvalno na ivici rentabilnosti - kazao je Sarajlić.

U resornom ministarstvu ističu da je preporučena cijena pšenice u ovoj godini formirana na osnovu cijene pšenice u Srbiji plus troškovi prevoza.

- Svaka cijena ispod toga išla bi na štetu domaćih proizvođača - saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Sjetvene površine

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je u Srpskoj pšenicom zasijano više od 45.000 hektara.

- Očekivani prinos u ovoj godini na parcelama gdje su ispoštovane sve agrotehničke mjere iznosiće između šest i sedam tona, dok je prosječan prinos za RS oko četiri i po tone - naveli su u ministarstvu.

(Glas Srpske)

Društvene mreže