log in

Spomenik ruskim vojnicima iz Misije UN u BiH i na Kosovu

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Spomenik ruskim vojnicima u znak zahvalnosti srpskog naroda u BiH i na Kosovu i Metohiji biće podignut u Ugljeviku, gdje je bila smještena komanda Ruske brigade u misiji uspostavljanja mira nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, izjavio je Srni predsjednik Udruženja Srpsko-ruske zajednice "Zavet" Savo Cvijetinović.

"Ideja Rusa i nas koji imamo simpatije prema Rusima i tome što su oni uradili za srpski narod u BiH i na Kosovu i Metohiji jeste da se podigne spomen-obilježje u znak sjećanja na boravak Ruske brigade u Ugljeviku i njihovog odlaska na Kosovo i Metohiju 1999. godine", naveo je Cvijetinović.

On je istakao značaj ove jedinice u uspostavljanju mira u BiH, kao i odlazak ruskog bataljona iz okvira ove brigade na Kosovo i Metohiju 1999. godine i zauzimanje prištinskog aerodroma "Slatina", što se smatra najvećim incidentom između Rusije i NATO poslije "hladnog rata".

Cvijetinović je naveo da će spomenik u bronzi biti postavljen u blizini Ruske crkve u Ugljeviku koju su i napravili pripadnici desantne vojske Rusije, odnosno Padobranske brigade iz okvira misije Sfora.

Prema njegovim riječima, ideja o podizanju spomenika ruskim mirotvorcima prezentovana je i Vladi Republike Srpske od koje očekuju finansijsku podršku, kao i od lokalne uprave Ugljevika i šire društvene zajednice.

"Spomenik ruskom vojniku, padobrancu, desantniku, imaće simbole vazdušno desantnih jedinica Rusije, a njegov autor je akademski vajar Salavat Ščerbakov, jedan od vodećih ruskih vajara i autor više značajnih spomenika u Moskvi", naglasio je Cvijetinović.

On je dodao da očekuje da će spomenik biti završen za godinu dana i svečano otkriven za Dan Rusije 12. juna i godišnjicu ruskog marša iz Ugljevika u BiH na prištinski aerodrom "Slatina" 1999. godine

Društvene mreže