log in

Šta je insulinska rezistencija? /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U posljednje vrijeme sve je izraženiji problem bračnog steriliteta.

Nakon što parovi urade neophodne preglede i analize  pristupa se temeljnijoj obradi pacijenata.Žena će na ginekološkim pregledima istražiti svoj ciklus i ljekar će pratiti ultazvukom razvoj jajnih stanica.U obradi neplodnosti žene ispituje se hormonski status reproduktivnih hormona, prije svega “luteinizirajućeg hormona” (LH) koji izaziva ovulaciju, te hormonski status štitne žlijezde.

Ako su ciklus i spermiogram  kod muškog partnera uredni, postavlja se pitanje prohodnosti jajovoda. Pored prohodnosti jajovoda potrebno je ispitati i zdravlje materice ili jajnika. Ultrazvukom se mogu pronaći i miomi, ciste ili druge neuobičajene tvorbe na organima.Ukoliko se primijete neke promjene ili na materici ili drugim reproduktivnim organima, može se uraditi dijagnostička ili operativna histeroskopija kako bi se otklonile smetnje i omogućio nastavak daljeg liječenja.

Testovima urina ili uzimanjem brisa s oba jajovoda ljekar će provjeriti postoje li eventualne infekcije.

Međutim , ukoliko se ispostavi da su svi ovi nalazi u redu postavlja se pitanje šta dalje? Vrlo često u zadnje vrijeme kod žena se javljaju i enokrinološki problemi. Jedan od uzroka pored trombofilija koje ispituje hematolog , jeste i insulinska rezistencija

Društvene mreže