log in

"Pantelinski dani 2019" od 31. jula do 9. avgusta /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dan Svetog Pantelejmona – Pantelino se u Gradu Bijeljina tradicionalno svečano obilježava 9. avgusta.

Pantelinske svečanosti svake godine traju po nekoliko dana i bogate su kulturnim, umjetničkim i sportskim događajima. Vrhunac slavskih svečanosti su liturgija, litija kroz grad do zgrade Gradske uprave Grada Bijeljina i lomljenje slavskog kolača.Na danas održanom sastanku Organizacionog odbora Pantelinskih dana, utvrđen je ovogodišnji program slavskih svečanosti, koje počinju 31 jula. Početak avgusta rezervisan je i za obilježavanje Ilindana u Janji.

Građane Bijeljine ali i sve putnike namjernike koje će ove godine u našem gradu okupiti Pantelinski dani povodom slavskih svečanosti imaće priliku da uživaju i u koncertima Tropiko benda, koji že biti održan 7. avgusta, dok će 8. avgusta pred bijeljinskom publikom nastupiti Maja Berović.

U predvečerje Pantelina, biće položeni vijenci na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu na Trgu kralja Petra I Karađorđevića, nakon čega je predviđeno održavanje „Duhovne večeri“ u Centru za kulturu. Pored gostiju i visokih zvanica iz gradova pobratima iz regiona, očekuje prvi čovjek Bijeljine ove godine i delegacije iz Rusije i Njemačke, koje će povodom slave grada ugostiti u Bijeljini.

Danas je zasjedao i radni tim za organizaciju i provođenje manifestacije "Savska regata" koja će povodom slave grada Svetog Pantelejmona, biti održana na rijeci Savi u subotu 3. avgusta, a čiji je pokrovitelj Gradska uprava.

Marjanović posjeća da Savska regata iz godine u godinu bilježi sve veći broj učesnika. Izražava očekivanje da na broj plovila ove godine neće uticati i regata koju u nedjelju 4. avgusta  organizuju Brčaci, ali ni to što se "Savska regata" u Bijeljini održava prvog dana vikenda.

Iz Turističke organizacije grada Bijeljina apeluju na učesnike regate da u slučaju kretanja regate sa skele u Crnjelovu svoja plovila i čamce spuste ranije, kako se ne bi stvarala nepotrebna gužva, kakav je slučaj bio prošle godine na dan održavanja regate.

Centralna svečanost povodom slave grada biće organizovana 9. avgusta. Liturgija će biti služena u crkvi Svetog Pantelejmona, ali i u crkvi Svetog Đorđa. Prema riječima gradonačelnika Bijeljine svečana litija kroz gradske ulice nije predviđena, ali će nastojati da pronađu kompromis kako bi bila organizovana i ova svečanost, koja svake godine na dan slave grada okupi veliki broj građana.

Slavske svečanosti prema riječima gradonačelnika biće nastavljene i 10. avgusta za kada je predviđen obilazak manastira Tavna.

Pantelinske svečanosti propratiće brojna kulturna dešavanja za čiju su organizaciju zaduženi Muzej Semberije, Centar za kulturu i Narodna biblioteka "Filip Višnjić".

Ono što je sigurno, Gradska uprava se i ove godine potrudila da pripremi bogat program kulturno-zabavnih i sportskih dešavanja, koji će uveličati i sadržajno upotpuniti Pantelinske dane.

Društvene mreže