log in

Otvorena izložba "Tri života Sarajevske hagade" /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izložbu „Tri života Sarajevske Hagade" su organizovali Američki kutak u Bijeljini, Zemaljski muzej BiH i Muzej Semberije uz podršku Ambasade SAD u BiH i Gradske uprave Grada Bijeljina.

Ona prati put ovog rukopisa od njegovog nastanka u XIV vijeku u Kraljevstvu Aragon do XIX vijeka, kada je Hagadu otkupio Zemaljski muzej u Sarajevu.

Sarajevska hagada se među stručnjacima koji se bave  istraživanjem  srednjevjekovne  jevrejske umjetnosti  smatra najvažnijom i najvrijednijom od 15  takvih koje su sačuvane u svijetu .Njena osnovna vrijednost je umjetnička i po tome se razlikuje od ostalih 14 koje postoje iz istog vremena. Sarajevska Hagada sastoji se od 142 lista izrađena od izvanredno istanjene i izbijeljene teleće kože, a zabilješke o njenoj istoriji i putovanjima su zabilježene u bilješkama na njenim listovima.

Američki kutak u Bijeljini jedan je od organizatora izložbe. Ovaj kutak otvoren je krajem maja mjeseca ove godine, kao deseti u BiH.Izložbu   „Tri života Sarajevske Hagade"  do sada su imali priliku da pogledaju zainteresovani u Mostaru , Trebinju , Doboju i Brčkom , a  plan je da se izložba otvori i u Bihaću i Tuzli  .

Bijeljinski ljubitelji umjetosti i istorije imaju priliku da u Muzeju Semberije u narednih deset dana uživaju u prikazu jednog od najljepših i najvrednijih srednjevijekovnih jevrejskih rukopisa - Sarajevskoj Hagadi.

Društvene mreže