log in

Izložba oldtajmera u centru grada

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na trgu u centru Bijeljine danas je održana izložba oldtajmera kao dio bogatog kulturnog, zabavnog i sportskog programa manifestacije "Pantelinski dani" uoči slave grada Svetog Pantelejmona 9. avgusta.

Više od 30 istorijskih modela auta privuklo je veliku pažnju posjetilaca koji su slušali priče vlasnika automobila o njihovim karakteristikama i zanimljivostima vezanim za ovaj vid kolekcionarstva.

Dobrivoje Radić, penzionisani električar iz Šapca, vlasnik je "topolina" za koji kaže da je čukundeda slavnog jugoslovenskog "fiće". Automobil je iz 1948. godine i na njemu su svi originalni dijelovi.

Radić je rekao Srni da je auto stajao odbačen 30 godina u selu pored Šapca i da ga je kupio za neznatan novac, potom čekao 10 godina dok se nije penzionisao i tek onda svoje vrijeme i ljubav posvetio sada skupocjenom vozilu, koje po pozivu iznajmnjuje za svadbe i druge proslave. 

Bora Nastasić, predsjednik "Oldajmer kluba" iz Beograda, iz kojeg je na izložbu u Bijeljinu došlo 12 članova, a Nastasić je vlasnik američkog "bjuika" kabriolet iz 1960. godine, kakav je imao i legendarni Elvis Prisli, zbog čega je vrlo popularan, vrijedan i tražen kod kolekcionara.

Nastasić, koji je po zanimanju PTT tehničar, kaže da je ovaj auto, kao i mnoge prije njega, sam restaurirao i da je za taj posao potrebno najviše ljubavi, ali i novca.

"Iznajmljivanje oldtajmera je način da pokrijemo deo skupih troškova njihove restauracije i održavanja", rekao je Nastasić i dodao da Srbija, nažalost, još nema beneficije za njihovu registraciju, što je praksa u evropskim zemljama.

Branko Bogdanović, automehaničar iz Novog Sada, došao je na izložbu u Bijeljinu sa oldajmerom marke "vilis" američke proizvodnje koji ima benzinski motor od šest cilindara i proizveden je 1927. godine.

Bogdanović kaže da je imao još starijeg "fijata", iz 1913. godine, koji je mijenjao za sadašnji oldajmer sa kolekcionarom iz Holandije.

On kaže da "vilis" najčešće iznajmljuje filmadžijama, a posljednji put pojavio se prošle godine u srpskoj seriji "Senke nad Balkanom".

Društvene mreže