log in

Afrička kuga svinja stigla u Srbiju? /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kancelarija za veterinarstvo BiH usvojila je Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije u BiH zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u ovoj državi.

Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.

Kako su upozorili, pojava ove bolesti bi mogla izazvati i štetu koja bi bila opasna po cjelokupnu ekonomiju jedne zemlje.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, zabrana uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije u BiH je određena kako bi se sprečio unos afričke svinjske kuge iz Srbije u BiH. Ovo Uputstvo će kako je naglašeno biti na snazi sve do dobijanja službene informacije od strane nadležnih tijela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

A dok čekaju rezultate analiza iz susjedne Srbije, domaći svinjari ne kriju zabrinutost.

Predsjednik udruženja uzgajivača svinja Srpske Mišo Maljčić ocjenjuje da RS i BiH u ovom slučaju moraju dijelom proglasiti zaštitu domaće proizvodnje s obzirom da je riječ o virusu koji se prenosi na sve moguće načine i za koji nema lijeka, te da bi eventualna pojava afričke kuge svinja na ovim prostorima izazvala ogromnu ekonomsku štetu, koja se kako je rekao nadoknađuje uglavnom iz budžeta.

Društvene mreže