log in

"Muzej u poketu" /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Projekat Muzeja savremene umjetnosti u Banja Luci  pod nazivom ,,Muzej u pokretu'' realizuje se u saradnji sa Zemaljskim muzejom u Sarajevu u 28 gradova i opština RS i FBIH uz podršku UNESKA, UNICEFA, UNDPA i Predsjedništva BiH.

Finansira se sredstvima Odsjeka UN za podršku izgradnji mira.Cilj projekta pod nazivom ,,Dijalog za budućnost'' je da muzejske postavke i funduse približi djeci školskog uzrasta od 12 do 15 godina kako bi spojili teoretsko znanje i pronalaske na terenu.

Tri radionice koje su obuhvatale priče o tome kako se realno provodi  arheološko istraživanje na terenu koje je pripremio lokalni muzej na primjeru rimskog nalazišta u Skelanima, zatim o fauni - konkretno o  sovama na području Semberije koje je pripremio Zemaljski muzej i o postavkama banjalučkog  Muzeja savremene umjetnosti , održane su, sa namjerom,  u prostorijama Muzeja Semberije

U projektu je od marta mjeseca do danas učestvovalo oko 500 učenika u više gradova i opština uključujući i Banja Luku.. Danas je samo u Bijeljini učestvovalo oko 250 djece iz tri bijeljinske škole. Muzej Semberije je, time pokazao da , ima i svoj projekat koji podržava umrežavanje sa školskim ustanovama. 

Generalno cilj projekta Muzej u pokretu je da , naročito u manjim sredinama, omogući djeci školskog uzrasta da pogledaju  muzejske postavke i time pruži motiv da ovim vidom vanastavne aktivnosti, prošire stečena znanja, razvijaju sposobnosti kritičkog, realnog mišljenja kako bi oblikovali svoju ličnost.

Društvene mreže