log in

"Zajedno za čistiju sredinu" /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Divlja deponija u zaseoku Ćipirovine na granici tri sela: Golo Brdo, Patkovača i Ljeskovac,  jedno je od najvećih divljih odlagališta smeća i uginulih životinja u Semberiji.

Na površini od 16 dunuma odlažu se materije, za koje stanovnici kojiu žive u blizini, sumnjaju da mogu ozbiljno narušiti  i njihovo zdravlje, ali i kvalietet obližnjih vodotokova i podzemnih voda koje služe za piće i navodnjavanje.

Tešić upozorava da se radi o rupama u zemlji nastalim nakon iskopa zemlje i šlkjunka, zbog čega je sloj zemljišta koji odvaja smeće od podzemnih voda,  relativno tanak. Podzemni vodotok je, opet  takav da zbog nagiba terena, voda teče ispod grada ka Savi. Na tom putu joj je i izvorište Grmić, koje se nalazi na oko oko kilometar i po od deponije.

Cilj seminara koji će se održati u nedjelju 15. septembra u Ljeskovcu, jeste da se probudi svijest građana, o neophodnosti  trajnog saniranja ove deponije, njenog privođenje drugoj namjeni, ali i o potrebi uređenja odlaganja otpada u seoskim sredinama, naročito ambalaže nastale koristenjem hemijskih sredstava u poljoprivredi i drugih opasnih materija poput ostataka lijekova ili istrošenih baterija koje sadrže teške metale.

Društvene mreže