log in

U ovoj opštini u Srpskoj tek svaki deseti vozač veže pojas

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bezbjednosni pojas tokom vožnje automobilom u RS najmanje koriste vozači na području Šekovića, dok su najdisciplinovaniji vozači u Ribniku, pokazalo je istraživanje upotrebe bezbjednosnih pojaseva na putevima Srpske za ovu godinu, koje je uradio Auto moto savez RS.

Istraživanje urađeno na području ukupno 37 opština, na lokacijima u naselju, van naselja i na autoputevima, pokazalo je da se u Šekovićima vozači gotovo i ne vežu tokom vožnje, jer je pojas uočen kod svega 12 odsto njih, dok bi po brojnim standardima upotreba pojasa kod vozača trebalo da bude najmanje 70 odsto.

Dobra vijest je, ipak, da ni u jednoj drugoj opštini koja je posmatrana u toku ovog istraživanja, procenat vezanih vozača nije bio tako loš kao u Šekovićima.

Najbliži su im vozači u Čelincu i Nevesinju, ali i oni su sa 41, odnosno 42 odsto vezanih vozača daleko bolji od Šekovljana.

Upravo u Šekovićima pojas najmanje koriste i suvozači – svega 19 odsto njih, pokazuje istraživanje.

Istovremeno, u malom Ribniku čak 96 odsto vozača je koristilo bezbjednosni pojas za vrijeme istraživanja koje je provedeno tokom aprila, na ukupno 27.231 putničkih vozila u RS, kao i nevjerovatnih 99 odsto suvozača.

Njih najbolje prate vozači u Kotor Varošu, gdje je uočeno da ih 87 odsto koristi bezbjednosni pojas u toku vožnje.

U Banjaluci je taj procenat dosta manji – 72 odsto, a slično se ponašaju vozači i u drugim gradovima – u Bijeljini 70 odsto, u Doboju 74 odsto, u Trebinju 72 odsto, u Gradiški 68 odsto, baš kao i u Zvorniku. Odskače jedino Prijedor sa 81 odsto vezanih vozača.

Istraživanje je pokazalo i da žene mnogo češće koriste pojas tokom vožnje nego muškarci, bilo da voze automobil ili su suvozači.

I jedni i drugi češće se vežu kada se voze autoputevima nego van naselja, te najmanje u naseljima, ali su žene disciplinovanije u svim ovim situacijama.

(SrpskaInfo)

Društvene mreže