log in

Oko 50 odsto parova zrelo završava svoju vezu uz međusobni dogovor /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Samo oko 10 do 15 posto supružnika koji dođu u Centar za socijalni rad u Bijeljini, na pokušaj mirenja, jer u braku imaju i maloljetnu djecu, nastavi zajednički život.

Uglavnom opstaju oni  kod kojih, većinom žena pokreće proces kako bi se kod supružnika upalio alarma da je situacija ozbiljna. Ipak i  dio parova koji se pomire ponovo se pojavi sa željom za razvodom. Najčešći uzrok otuđenja su problemi u razvoju ličnosti u nekom životnom dobu.

Uzroci razvoda su obično nasilni obrasci nasilnog ponašanja: fizičkog, psihičkog ekonomskog, zatim kriticizam, prezir, nekooperativnost ili alkoholizam, kocka, izvanbračne veze ili naprosto različita očekivanja i različit stepen osjetljivosti na frustracije. Ekonomsko stanje je samo jedna od pojava koja doprinosi razvodu. Dio parova se razvodi i fiktivno.

Oko 50 posto parova zrelo završava svoju vezu uz međusobni dogovor u vezi staranja o djeci i drugim segentima života, dok oko 20 odsto završava raznim konfliktima.  Ono što drži vezu i zrele partnere na okupu je odnos u kojem se razgovara i osluškuju potrebe onog drugog.  Uglavnom, u Centar dolaze partneri koji su prešli kritični prag otuđenja. Zato iz Centra za socijalni rad predlažu osnivanje Bračnog savjetovališta, kao mjesta prevencije, gdje bi se ranije počelo raditi na osvješćivanju problema, razvoju ličnosti i održanju veze.

Društvene mreže