log in

Seminar o temi "Dijete sa traumom: od prepoznavanja do pomoći" /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Društvo psihologa RS već nekoliko godina organizuje edukativne seminare, sa ciljem obuke stručnih radnika, prvenstveno psihologa u oblasti socijalne zaštite i obrazovanja, i unapređenja njihovog rada.

Pomoć djeci sa traumama iziskuje posebnu pažnju i pristup psihologa, te su obuke ove vrste uvijek značajne, kažu u društvu psihologa.

Ukoliko se trauma prepozna na vrijeme, šanse za iziječenje ili poboljšanje stanja su značajno veće. Rani pristup je od velike koristi ne samo za pojedinca sa traumom, već i za okolinu, jer predupređuje probleme koji često dovode do destruktivnog ponašanja.

Dijete sa traumom se prepoznaje po neadekvatnom ponašanju i neuobičajenim reakcijama na vaspitne postupke.

Za prevenciju ili izliječenje traume kod djeteta vema je važna rana i adekvatna reakcija roditelja, ali i cijelog društva. Nažalost, roditelji i bliža okolina su veoma često i sam uzrok traume.

Razvod roditelja je veoma težak proces za djecu, koji može ostaviti trajne psihološke posledice na njihov razvoj.

Ovom seminaru prisustvuje 20 stručnjaka koji rade u institucijama socijalne zaštite, obrazovnim ustanovama i psihijatrijskim klinikama. Pored psihologa iz Bijeljine, učestvuju i profesionalci iz Brčkog, Tuzle i Sarajeva.

Društvene mreže