log in

Radionica o savremenim tehnologijama branja i čuvanja voća /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Podmajevički voćari koji su intenzivno ove godine radili u zasadima obrali su dobar rod šljive i jabuke.

Svoj rodni potencijal u najvećoj mjeri su pokazale čačanske selekcije, dok je lošiji prinos stenleja konpenzovala dobra otkupna cijena. Vrijeme je kažu proizvođači koji dobar dio roda plasiraju i na inostrano tržište da porade i na uklanjanju nedostataka prilikom skladištenja voća koje u hladnjačama obično zna sačekati bolju cijenu, pa tako i isporuku.

Kako da proizvođači, otkupljivači i hladnjačari poprave situaciju u skladišnim prostorima, te da voće zadrži konkurentnost na zahtjevnom tržištu, pkonkretne prijedloge ponudila je struka.

Održavanje stručnih savjetovanja i edukacija za poljoprivrednike ovog kraja finansijski podržava i opština Ugljevik, koja će kažu u resornom odjeljenju ove godine izdvojiti podsticajna sredstva koja su namijenjena podizanju novih zasada.

Edukativno predavanje za prerađivače, otkupljivače i voćare kroz Projekat Farma dva, organizovano je u Ugljeviku uz podršku resornog ministarstva.

Na području Ugljevika zasađeno je 800.000 sadnica voća, u funkciji je pet otkupnih stanica, koje godišnje izvezu oko 1.500 tona šljive, dok je proizvodnja daleko veća.

Društvene mreže