log in

Priključak na gas od nove godine /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Gasna mreža u Bijeljini će biti puštena u rad prije Nove godine, obećano je iz Srbijaasa , kaže Stevanović.

Sama mreža je u potpunosti završena i trenutno se  radi na instaliranju mjernih stanica. Cijena priključka će zavisiti od vrijednosti investicije cjelokupnog projekta  i planirnog vremena njene otplate , kao i trenutnih cijena gasa na svjetskom tržištu, odnosno kod snabdjevača i troškova transporta. Zbog toga se, kaže Stevanović, ne mogu vršiti poređenja  sa cijenom gasa u Srbiji ili u Sarajevu.

Kada ce onda biti formirana cijena za krajnjeg potrošača i da li se može govoriti da će ona biti povoljna? Da li će gas biti povoljniji kao energent za grijanje u odnosu na drva, ugalj, ili električnu energiju?

Bilo koji potrošač, bez obzira da li je pravno ili fizičko lice,  pored čijeg objekta ili domaćinstva je prošla gasovodna mreža, može se odmah priključiti ne čekajući ostale zainteresovane  u blizini. Cijena priključka će biti raspoređena na više rata. I samo plaćanje računa će imati određene pogodnosti.  

Račune će naplaćivati ,,Bijeljina - gas'' čiji je vlasnik Srbijagas u iznosu od 80 odsto . Preostalih 20 posto vlasništva pripada  gradu Bijeljini, jer su prilikom razmatranja učešća troškova gradnje gasovodne mreže  gradu priznati troškovi koje je imao prilikom eksproprijacije zemljišta.

Kompanija ,,Srbijagas''  je krajem aprila  kupila ,,Bijeljina -gas'' i odmah se pristupilo pribavljanju potrebnih dozvola za početak rada. Od tad je proces gasifikacije počeo da teče intenzivnije. Sve nedoumice oko vlasništva su kaže Stevanović, u potpunosti razriješene.Prema njegovim rečima, do tada je vlasnik „Bijeljina-gasa” u iznosu 80 odsto bila kompanija „Novi Sad-gas”, a 20 odsto grad Bijeljina."Partner iz Novog Sada je posljednje tri-četiri godine imao poteškoća kada je u pitanju finansiranje projekta, a bio je dužan i 'Srbijagasu', tako da je faktički 'Srbijagas' za dio dugova kupio kompaniju 'Bijeljina-gas'", rekao je tada Stevanović. Za rukovodioce Bijeljina gasa tada su postavljeni bliski saradnici generalnog direktora ,,Srbijagasa'' Dušana Bajatovića

Inače, samo snabdijavanje gasom je podijeljeno u više sektora, koji su definisani zakonom.  Tako je preduzeće Gaspromet zaduženo  za transport gasa, a u lancu zatim sllijede distributeri i na kraju snabdjevači kupaca gasom koji naplaćuju i račune.

Da li će se raditi na širenju mreže ukoliko se gas pokaže kao isplativ energent i hoće li količine gasa kojeće dolaziti do Bijeljine iz pravca Šepka moći zadovoljiti sve potrebe? Da li će se potom morati i na povećanju dovodniha kapacitetana područje Semberije?  Kako su povezani trenutni gasovod na području semberije i najavljene buduće investicije Srbijagasa u Republici Srpskoj  i BiH?

Gasovod od Šepka do Bijeljine dug je 24 dok je mreža gasovoda od 320 kilometara u gradu, tvrdi Stevnović, potpuno  funkcionalna. Vrijednost projekta gasifikacije u Bijeljini jeprocijenjena na oko 30 miliona evra.

Društvene mreže