log in

Vitiligo – uzroci, simptomi i liječenje /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kožna bolest vitiligo specifična je po bijelim mrljama koje ostavlja na raznim dijelovima tijela, a osim estetskog hendikepa predstavlja i veliki izvor stresa za oboljelu osobu.

Od 1 do 2 % opšte populacije ima ovu bolest , a najčešće se javlja kod mlađih osoba od 10 do 20 godine starosti.

Vitiligo je bolest o kojoj se i dalje nedovoljno zna. Vitiligo se u ranoj fazi nastanka manifestuje sitnim, oštro ograničenim, mliječnobijelim mrljama koje u toj fazi mogu biti praćene svrabom, a nerijetko je rub promjena tamnije pigmentiran. Nalazimo ih na udovima, osobito iznad zglobova prstiju šaka, na koljenima i laktovima, na licu (oko očiju i usana), u predjelu  pazuha, oko pupka, na potkoljenicama, leđima, genitalnoj regiji.

Sa Vitiligom  se susreći i ljekari u bijeljinskoj bolnici. Na pitanje koliko je ova bolest česta na našim prostorima Dr Matković kaže:

Vitiligo se kod najvećeg broja pacijenata javlja već u detinjstvu, najčešće se ispolji do 20. godine, ali može da se javi u bilo kom periodu života. Bolest neretko može da počne sa jednom malom promenom na koži, ili sa promenom boje kože oko mladeža. Pod uspehom terapije podrazumijeva se  zaustavljanje procesa depigmentacije i repigmentacija  zahvaćenih regija.

Društvene mreže